Un proiect finantat prin FP7 sprijina dezvoltarea pisciculturii

pesti_crap.jpg

barca_pescuitUn obiectiv important pe agenda Comisiei Europene este reducerea pescuitului salbatic. Piscicultura (sau acvacultura), sau cresterea pestilor in spatii special amenajate, precum fermele piscicole, reprezinta o foarte buna alternativa in acest sens. Oferind locuri de munca pentru circa 80.000 de persoane, sectorul acvaculturii poate scadea presiunea asupra stocurilor de pesti salbatici, devenind mult mai eficient.

AQUAEXCEL este un proiect cu finantare europeana prin care sunt pusi in contact cercetatori stiintifici din sectorul acvaculturii din intreaga Europa pentru a lua parte la activitati de cercetare prin care sa gaseasca solutii pentru cresterea competitivitatii in domeniul pisciculturii. Acestor cercetatori implicati in proiect li se ofera acces la centre de cercetare, inclusiv la spatii de testare, la banci de date genomice si la sisteme imagistice. Se doreste astfel crearea de proiecte comune, care sa atinga excelenta in cercetare.

Spre exemplu, s-a testat posibilitatea de a inlocui faina si uleiul de peste cu alte ingrediente, precum uleiul de alune, faina alimentara din insecte si microalgele. S-a mai studiat, de asemenea, si felul in care pestii consuma nutrientii. Se urmareste sa se controleze mai bine continutul de grasime si consistenta carnii pentru a creste calitatea.

Printre activitatile AQUAEXCEL mai gasim: armonizarea si standardizarea resurselor de cercetare din intreaga Europa – spre exemplu, prin dezvoltarea unor modele de pesti si a unor metode experimentale care sa-i sprijine pe cercetatorii stiintifici in coordonarea activitatilor de cercetare. Proiectul dezvolta si utilizeaza asa numitele linii “izogene” pentru somon, crap, bibanul-de-mare si pastrav. Aceste grupuri identice din punct de vedere genetic, formate dintr-o anumita specie de pesti, le permit cercetatorilor stiintifici sa isi reproduca mai usor experimentele.

UE considera de mult ca cercetarea in domeniul acvaculturii reprezinta un factor esential pentru dezvoltarea economica a zonelor de coasta si a regiunilor indepartate, precum si o modalitate de a imbunatati calitatea, respectand in acelasi timp bunastarea animalelor si mediul. Vom continua sa investim in acest tip de cercetare si inovare in cadrul noului nostru program Orizont 2020“, a afirmat Máire Geoghegan-Quinn, comisarul european pentru cercetare, inovare si stiinta.

Context

Acest proiect a fost finantat prin programul FP7. Durata de implementare a proiectului va fi februarie 2015, avand o finantare totala de 9,2 milioane de euro. 17 parteneri (institute de cercetare, universitati si organizatii din domeniul acvaculturii) din Belgia, Republica Ceha, Franta, Grecia, Ungaria, Irlanda, Olanda, Norvegia, Spania si Marea Britanie coopereaza in cadrul acestui proiect..

Un nou program de cercetare si inovare, denumit Orizont 2020, a fost lansat de Comisia Europeana pentru a inlocui FP7. Bugetul pentru Orizont, pe perioada 2014-2020, este de circa 80 de miliarde de euro iar acesti bani vor fi investiti in proiecte de cercetare si inovare pentru a sprijini competitivitatea economica a Europei. Domeniile vizate sunt sanatatea, mediul, transporturile, alimentele si energia.

Sursa: Comisia Europeana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.