Un roman intr-o competitie de proiecte General Electric

Fidel ChirtesRomanul Fidel Chirtes se afla printre cei 10 finalisti dezvaluiti de catre General Electric in Competitia de proiecte pentru imprimare 3D: reproiectarea unui suport pentru motoare de avion.

Componenta de importanta critica a motoarelor de avion, suporturile sustin greutatea motorului pe durata manipularii si trebuie sa reziste la vibratii puternice in timpul zborului.

Tehnologia aditiva permite reducerea greutatii unui singur motor de avion cu 455 de kg si obtinerea de economii de combustibil importante. Competitia de proiecte imbina avantajele tehnologiei de productie prin aditivare cu cele ale deschiderii inovarii, urmarind sa identifice soluții de design care nu numai sa reduca greutatea suportului ci si sa ii imbunatateasca rezistenta si performantele.

Mark Little, Vicepresedinte Senior si Director Tehnologic, Centrul de Cercetare Globala GE, a declarat: „Intram intr-o noua era a producției industriale, care exploateaza avantajele demonstrate ale comunitaților deschise de inovare. Fabricatia aditiva permite General Electric ca, alaturi de comunitatea producatorilor, sa depaseasca granitele tehnologiei traditionale. Finalistii au demonstrat rezultatele care pot fi obținute prin insusirea acestui model deschis, bazat pe colaborare”.

Ceilalti competitori ce au ajuns in finala sunt: Gyula Ármin Fendrik si Mandli Peter (Ungaria), Thomas Johansson, Ph.D (Suedia), Sebastien Vavassori (Marea Britanie), Piotr Mikulski (Polonia), Nic Adams (Australia), M Arie Kurniawan (Indonezia), Andreas Anedda (Italia).

Competitia GE a fost una dintre cele mai reusite competitii in ceea ce priveste numarul concurentilor, complexitatea tehnica a proiectelor inscrise si calitatea rezultatelor”, a declarat Hardi Meybaum, CEO al GrabCAD. „A fost o placere sa urmarim comunitatea in demersul ei de valorificare a avantajelor fabricatiei aditive intr-o aplicatie atat de complexa”.

Competitia de proiecte pentru imprimare 3D, lansata in luna iunie 2013, a atras un numar record de proiecte inscrise, prin platforma GrabCAD. Fiecare finalist al primei Etape va primi 1.000 USD si va intra in Etapa II a competitiei, etapa in care proiectele lor pentru suportul de motor de avion vor fi fabricate folosind tehnici aditive si vor fi supuse testelor de rezistenta de catre GE.

Cea de-a doua etapa a competitiei va avea loc intre 17 septembrie si 15 noiembrie, iar primele opt proiecte vor fi recompensate dintr-un fond de premii de 20.000 USD.

Aceasta competitie si interesul manifestat de GE pentru fabricatia aditiva fac parte din angajamentul constant al companiei fata de noua revolutie industriala – fabricatia avansata. GE este cel mai mare utilizator de tehnologii aditive pentru metale din lume si detine o unitate completa de fabricatie aditiva in Cincinnati, Ohio, precum si o echipa globala de 600 de ingineri in 21 de centre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top