Un sfat pe zi – 19.04

Am primit in cele 24 de ore care s-au scurs de cand am postat “Un sfat pe zi” peste 50 de mailuri cu intrebari la care ati dori raspunsuri. Voi incerca sa raspund pe parcursul acestei saptamani tuturor acestor intrebari si, bineinteles, celor care vor mai sosi fie pe adresa de mail [email protected], fie direct aici pe blog.

1. Ana-Maria S., 23 de ani, Iasi – studenta in anul 4, Inginerie alimentara (universitate nespecificata)

“Cum pot cauta mai eficient un loc de munca tinand cont ca depun de peste 6 luni Cv-uri pe Bestjobs, ejobs si alte siteuri de genul asta si nu am noroc?”

R: In acest moment, angajatorii care posteaza anunturi pe Bestjobs, Ejobs etc. primesc, in medie, in functie de specificul locului de munca, peste 100-150 de CV-uri, de cele mai multe ori ei citindu-le pe primele 10-20 sau sortandu-le in functie de anumite cuvinte cheie sau criterii. Pentru a iti eficientiza procesul de cautare a unui loc de munca in aceasta perioada, te-as sfatui sa te orientezi spre alte medii cum ar fi evenimentele de networking (vezi BNE), social media (LinkedIn e o sursa foarte buna pentru cei cu studii superioare) sau chiar sa apelezi la extreme job hunting (desi in Romania nu prea se practica).

2. APL Vrancea, 2300 locuitori

“In conditiile in care bugetul comunei noastre este aproape epuizat, care considerati ca ar fi solutia pentru a ~initia~ o dezvoltare locala, daca nu cumva sa aducem investitori care sa ne ajute la crearea unor locuri de munca, noi spatii comerciale? Noi n-am avut niciodata posibilitatea de a accesa fonduri europene, deoarece nu ne-am permis sa asiguram cofinantarea aia de care ne vorbeam consultantii.”

R: In cazul in care comunitatea locala nu isi permite sa asigure cofinantarea si, implicit, implementarea unor proiecte din fonduri nerambursabile, singura solutie ar fi stabilirea unei strategii de dezvoltare locala pe termen mediu si lung cu obiective realizate prin parteneriat public-privat. Comunitatea trebuie sa foloseasca ceea ce are la dispozitie, respectiv resurse materiale (acolo unde exista), capacitatea de a acorda facilitati investitorilor, coeziunea locala a factorilor de decizie.

Pentru localitatile rurale, o solutie foarte buna este programul LEADER+ (daca se va realiza o implementare reala a acestuia in Romania). Pentru mai multe detalii, contactati-ma.

About Codrin Paveliuc

Codrin Paveliuc Olariu este cercetator postdoctoral in cadrul Departamentului de Economie si Dezvoltare Rurala a Gembloux Agro Bio Tech, University of Liege, Belgia. Are un doctorat in Management si marketing in agricultura, Master in Management agricol, fiind Inginer Diplomat in Agricultura. Specialist in politici publice pe probleme cum ar fi securitatea alimentara, agricultura sau dezvoltarea rurala, a lucrat cu Groupe de Bruges, Guvernul Romaniei (MADR) , Comisia Europeana si diverse companii de consultanta. Este Presedintele Comitetului Director al YPARD (Young Professionals` Platform for Agricultural Research for Development) si fondator al YPLD (Young Professionals in Local Development).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.