Un sfat pe zi – Alegerea carierei pentru un elev

N.H., 16 ani, Botosani, elev

Intrebare: “Am 16 ani, sunt elev la unul din liceele cu cea mai proasta reputatie din orasul meu, respectiv Liceul Agricol. De cand am intrat la liceu, m-am apucat de voluntariat, atat cat se poate face in Botosani, incerc sa ma mentin ocupat, sa fac cat mai multe lucruri, activitati extrascolare pentru a ma putea detasa de aceasta reputatie pentru ca, dupa ce termin, sa ma duc la o facultate mai buna. As vrea sa dau ori la Economie ori Stiinte Politice sa imi fac un viitor in tara sau chiar in strainatate. Ce imi recomanzi in ceea ce priveste parcursul profesional?”

Raspuns: Nu stiu daca stii, dar si eu am fost la acelasi liceu cu “reputatie proasta ca si tine”. Am absolvit Liceul Agricol Botosani in 2003 si am decis sa continui cu Facultatea de Agricultura (USAMV Iasi), nu pentru ca asa mi se parea normal, ci pentru ca “am fost obligat” de anumite circumstante. Voiam sa fac Filosofie. Dar am realizat dupa putin timp ca am facut alegerea buna.

In acest moment, piata muncii este suprasaturata de economisti si absolventi de stiinte politice, relatii internationale sau afaceri europene. Inginerii de orice tip sunt din nou la cautare.

Ti-as recomanda sa continui pe domeniul pe care te specializezi acum, respectiv agricultura. In Romania exista 4 universitati agronomice care iti ofera o multitudine de specializari din care ai putea alege (agricultura, horticultura, zootehnie, medicina veterinara, inginerie economica, industrie alimentara, management agricol etc), iar ulterior, printr-un masterat, te poti specializa si mai mult.

De exemplu, eu am inceput cu o licenta in Agricultura (inginer diplomat in agronomie), continuand cu un master in management agricol si acum finalizand un doctorat in management si marketing in agricultura (mai exact management strategic in dezvoltare rurala durabila).

Alegerea iti apartine.

About Codrin Paveliuc

Codrin Paveliuc Olariu este cercetator postdoctoral in cadrul Departamentului de Economie si Dezvoltare Rurala a Gembloux Agro Bio Tech, University of Liege, Belgia. Are un doctorat in Management si marketing in agricultura, Master in Management agricol, fiind Inginer Diplomat in Agricultura. Specialist in politici publice pe probleme cum ar fi securitatea alimentara, agricultura sau dezvoltarea rurala, a lucrat cu Groupe de Bruges, Guvernul Romaniei (MADR) , Comisia Europeana si diverse companii de consultanta. Este Presedintele Comitetului Director al YPARD (Young Professionals` Platform for Agricultural Research for Development) si fondator al YPLD (Young Professionals in Local Development).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.