Un sfat pe zi – Companii de stat (Lipsa performantei)

Anonim, 49 de ani, Bucuresti

Intrebare: “A fost adoptata vineri o ordonanta de urgenta pentru ~intarirea disciplinei~ in cadrul regiilor autonome si a companiilor de stat. Aceasta presupune, ca de obicei, taierea cheltuielilor, restructurarea stocurilor, reducerea datoriilor prin ~strangerea curelei~ cum se zice la romani care, intotdeauna, inseamna reduceri de personal. Mi-am luat inima in dinti si i-am trimis ieri atat sefului meu din companie, cat si pe mailul vestit pe care l-a facut public premierului [email protected] recomandarile dumneavoastra privind companiile de stat. Intrebarea mea de aceasta data este daca dumneavoastra considerati necesara ~intarirea disciplinei~ in companiile de stat pentru a creste performanta si eficienta acestora?

Raspuns: Nu pot sa prezint un punct de vedere atat timp cat nu am citit respectiva ordonanta de urgenta care a fost adoptata de Guvern. Din ce am auzit, aceasta prevedere, pentru fiecare care companie de stat si regie autonoma in parte, un plan concret de restructurare si indicatori de performanta care trebuie respectati, urmand ca acestia sa fie verificati lunar sau trimestrial. Punerea in practica a masurilor prezentate va fi in responsabilitatea managerilor, fie cei actuali, fie a altora, care, in caz ca nu vor indeplini criteriile de performanta, risca sanctiuni severe.

Singurul comentariu pe care il pot face in acest moment se  refera la faptul ca un manager este mai bine motivat daca ii oferi ceva in plus daca face performanta decat daca il ameninti cu sanctiuni daca nu face.

About Codrin Paveliuc

Codrin Paveliuc Olariu este cercetator postdoctoral in cadrul Departamentului de Economie si Dezvoltare Rurala a Gembloux Agro Bio Tech, University of Liege, Belgia. Are un doctorat in Management si marketing in agricultura, Master in Management agricol, fiind Inginer Diplomat in Agricultura. Specialist in politici publice pe probleme cum ar fi securitatea alimentara, agricultura sau dezvoltarea rurala, a lucrat cu Groupe de Bruges, Guvernul Romaniei (MADR) , Comisia Europeana si diverse companii de consultanta. Este Presedintele Comitetului Director al YPARD (Young Professionals` Platform for Agricultural Research for Development) si fondator al YPLD (Young Professionals in Local Development).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.