A.D., 43 de ani, administrator magazin, Iasi
Intrebare: „Sunt administratorul unui magazin de cartier care are o gama larga de produse, avand la vanzare ~de toate~, de la legume-fructe pana la ata de cusut si papuci de casa. De mai bine de un an insa, lucrurile au inceput sa mearga mai prost, iar oamenii se reorienteaza spre cele 2-3 supermarketuri si hypermarketuri aflate la o distanta de maxim 5 km de cartierul in care imi desfasor activitatea. Ce ar trebui sa fac pentru a-mi imbunatati afacerea?”
Raspuns: Cea mai buna solutie in acest moment este specializarea. Va recomand sa renuntati la tipul de magazin care vinde „de toate”, acesta nemaifiind viabil in aceasta perioada. Acum oamenii se orienteaza de obicei spre hypermarketuri considerand ca acolo gasesc preturi mai mici cumparand necesarul pe o perioada mai lunga de timp (o saptamana), iar din magazinele de cartier cumpara doar strictul necesar pe 1-2 zile. V-ati putea orienta spre deschiderea unui aprozar, de exemplu. In zona mea, exista 4 magazine „de cartier”, din care 3 vand „de toate”, iar unul este specializat strict pe legume-fructe, avand preturi mai mici decat cele existente in hypermarketuri (datorita faptului ca achizitioneaza direct de la producatori din jurul orasului).
E.C., 28 de ani, consilier – firma privata, Iasi
Intrebare: „Lucrez la implementarea a diferite proiecte in cadrul unei companii de dimensiuni medii din Iasi, in diferite domenii de activitate care, uneori nu tin de aria mea de expertiza (management financiar). Am fost rugat de catre superiorul meu ierarhic sa realizez uneori anumite analize si studii care nu tin de competenta mea si pe care as vrea sa le invat. As dori sa stiu cum pot invata sa realizez o analiza SWOT, o diagrama GANTT, PERT in mod profesionist. Unde pot gasi niste informatii relevante intr-o prima faza (mentionez ca sunt inscris la un master in management)?
Raspuns: Personal consider analiza SWOT, diagrama GANTT sau PERT metode prea simple folosite in managementul proiectelor in acest moment. O combinatie a acestora este mult mai buna. Mi-am dezvoltat (in locul analizei SWOT) un model personal de analiza pentru definirea potentialului de dezvoltare a companiilor, iar o combinatie realizata din GANTT si PERT ma ajuta mai mult.
Anonim, 49 de ani, Bucuresti
Intrebare: „Revin in urma declaratiilor de ieri ale premierului privind introducerea managementului privat in companiile de stat (cred ca va citeste blogul). Pentru o companie de stat, cu 5000+ angajati, pierderi anuale de aproximativ 8 milioane lei (cifre aproximative, fictive), care nu a beneficiat de un management prea stralucit in ultimii ani, care considerati ca ar fi cea mai buna directie strategica in acest moment? Vorbesc strict din punct de vedere al managementului.”
Raspuns: Pentru am mentionat in raspunsul pe care vi l-am dat anterior, nu sunt un fan al concedierii personalului. Puteti vedea asta aici:
Pentru o companie de genul celei mentionate de dumneavoastra (cu putinele date puse la dispozitie), as opta pentru o reorganizare structurala a acesteia, respectiv a departamentelor si activitatii de productie. De cele mai multe ori, acest lucru poate duce la o crestere a eficientei muncii in primele trei luni cu aproximativ 15%, iar prin reorganizarea sistemului de salarizare si compensatii si beneficii ale angajatilor acest procent poate depasi 25% pentru primul an.
Cum am mentionat anterior, resursele umane sunt cele mai valoroase. Acestea trebuie puse in valoare si sustinute, profitabilitatea (sau pierderile) unei companii depinzand de capacitatea acestora de isi indeplini sarcinile in mod adecvat.