Un sfat pe zi IV

tineri-brand.jpg

codrinpaveliucAnonim, 41 de ani, conferentiar, Bucuresti

Intrebare: „In acest moment, institutiile de invatamant superior din Romania sunt evaluate pentru a fi clasificate in functie de noile criterii propuse/date spre dezbatere publica de Ministerul Educatiei. S-au cerut autoevaluari ale cercetarii stiintifice din partea conducerii universitatii mele (cerute de minister) care vor contribui la punctajul final. Cred ca foarte multe universitati care acum sunt incadrate ca IOSUD si au drept de organizare atat a programelor de licenta, master si doctorat vor fi declasificate din simplul motiv ca unele acte nu au fost depuse la timp sau motive financiare, politice etc. Credeti ca nu se puteau face aceasta ierarhizare diferit pentru a se asigura o mai buna calitate a procesului educational?”

Raspuns: Personal, sunt adeptul managementului privat in institutiile de invatamant superior si a dreptului acestora de a isi stabili singure programele de studii si curricula in fiecare an, cu aprobare de la minister bineinteles, dar cu mai putina birocratie decat acum. Daca o universitate nu este capabila, financiar si administrativ, sa reziste din acest punct de vedere si sa asigure o calitate superioara a actului educational si rezultate bune, concrete in cercetare (proiecte internationale, nu articole stiintifice cotate BDI), atunci e recomandabila fuziunea acestora (consortiile universitare nu dau aceleasi rezultate).

Raspunsul direct la intrebarea dumneavoastra este DA, se puteau realiza criterii mai bune de ierarhizare, dar nu asta ar fi trebuit sa fie modalitatea de obtinere a unei mai bune calitati in invatamantul superior. Autonomia universitara, daca este folosita cum trebuie, este cea care va duce la performanta.

I.A.B., 39 de ani, Suceava

Intrebare: „Am lucrat mai mult de 10 ani in sectorul public intr-o statiune turistica, iar in ultimii ani am vazut dezvoltandu-se zeci de pensiuni si hoteluri, desi numarul de turisti, fie ei romani sau straini, s-a diminuat. As dori si, in acest moment, sa investesc in turism, in zona mea neexistand prea multe oferte de cazare in acest moment, dar nu as dori sa realizez o pensiune ca oricare alta din Suceava. Ce pot face nou, inovativ pentru a atrage clientii in aceasta perioada de criza tinand cont ca autoritatile publice nu fac prea multe (in afara de clipuri video si spoturi audio pe care nu le asculta nimeni)?”

Raspuns: Pentru a concepe si implementa un serviciu nou in zona dumneavoastra, trebuie sa incepeti prin a va gandi la grupul tinta caruia va adresati, respectiv realizarea unui studiu de piata. Va recomand sa va orientati spre acele segmente din piata care sunt insuficient exploatate. Un astfel de exemplu ar fi taberele educationale sau de aventura (de preferat) pentru copii, deoarece acest segment este slab exploatat avand o putere de crestere deosebit de mare in anii urmatori.

Pentru realizarea unui astfel de proiect, investitia minima initiala ar consta in construirea unei cabane pentru 20-25 de persoane complet utilata (dormitor) si a alte 2 anexe (bucatarie-sala mese, birou administrativ). Costul (teren 2-4 ha, proiectare, constructie, autorizatii, autovehicule transport, dotari, promovare) s-ar ridica la aproximativ 120.000 de euro. Calculat la un numar de 25 de copii pe serie (1 saptamana) si 12 serii in vacanta de vara la un pret de 650 de lei/serie, ati obtine un venit net de 48750 de euro din sezonul de vara (3 luni la un curs leu/euro de 4 lei/euro). Se pot organiza4-6 serii in sezonul de iarna in functie de asezarea taberei si specificul acesteia. Astfel, in primul an, s-ar recupera jumatate din investitia initiala (daca nu luam in considerare costurile de operare).

Un parteneriat cu autoritatile publice locale pentru realizarea unor evenimente sportive in sezonul de vara ar putea constitui un mod bun de promovare al taberei. Oamenii sunt mai atrasi de evenimente din prezent si viitor decat de ce s-a intamplat in trecut.

Pentru mai multe detalii, ma puteti contacta.

Anonim, 49 de ani, Bucuresti

Intrebare: „A fost adoptata vineri o ordonanta de urgenta pentru ~intarirea disciplinei~ in cadrul regiilor autonome si a companiilor de stat. Aceasta presupune, ca de obicei, taierea cheltuielilor, restructurarea stocurilor, reducerea datoriilor prin ~strangerea curelei~ cum se zice la romani care, intotdeauna, inseamna reduceri de personal. Mi-am luat inima in dinti si i-am trimis ieri atat sefului meu din companie, cat si pe mailul vestit pe care l-a facut public premierului [email protected] recomandarile dumneavoastra privind companiile de stat. Intrebarea mea de aceasta data este daca dumneavoastra considerati necesara ~intarirea disciplinei~ in companiile de stat pentru a creste performanta si eficienta acestora?

Raspuns: Nu pot sa prezint un punct de vedere atat timp cat nu am citit respectiva ordonanta de urgenta care a fost adoptata de Guvern. Din ce am auzit, aceasta prevedere, pentru fiecare care companie de stat si regie autonoma in parte, un plan concret de restructurare si indicatori de performanta care trebuie respectati, urmand ca acestia sa fie verificati lunar sau trimestrial. Punerea in practica a masurilor prezentate va fi in responsabilitatea managerilor, fie cei actuali, fie a altora, care, in caz ca nu vor indeplini criteriile de performanta, risca sanctiuni severe.

Singurul comentariu pe care il pot face in acest moment se refera la faptul ca un manager este mai bine motivat daca ii oferi ceva in plus daca face performanta decat daca il ameninti cu sanctiuni daca nu face.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top