Un start-up romanesc a dezvoltat un software care monitorizeaza agricultura prin satelit si drone

agriso3.jpg

AgriSo va fi singurul startup romanesc prezent la cel mai mare targ de tehnologie din Orient, GITEX Technology Week, care va avea loc intre 16-20 octombrie la Dubai World Trade Center. AgriSo dezvolta un software unic in Romania, care ajuta agricultura autohtona sa faca pasul spre viitor, cu o aplicatie de monitorizare prin satelit.

AgriSo va concura alaturi de alte 280 de startup-uri din intreaga lume pentru marele premiu pentru inovatia anului in software&tehnologie, de 130.000 de dolari.

AgriSo dezvolta o aplicatie pentru telefon sau tableta, destinata fermierilor, prin intermediul careia acestia pot afla informatii relevante despre situatia terenurilor agricole, cu ajutorul imaginilor din satelit sau prin intermediul unor drone.

„Aplicatia AgriSo – www.agriso.ro – ofera o evidenta mai buna a costurilor pentru cresterea productivitatii, rotatia culturilor, masuratori ale solelor si introducerea altelor noi dar si masuratori ale operatiunilor efectuate in camp zi de zi ca si suprafata lucrata, monitorizarea utilajelor, viteza sau numarul de ore in care a stationat operatorul cu motorul pornit, pana la declaratii Apia, evidenta diferitelor cantitati de input-uri aplicate pe fiecare sola in parte, a cantitatilor recoltate din fiecare sola, a soiurilor celor mai productive, precum si multe alte functii foarte utile pentru fermieri”, a declarat Stefan Stanescu, dezvoltatorul aplicatiei si unul dintre managerii startup-ului.

Potrivit acestuia, participarea la GITEX Technology Week va oferi companiei posibilitatea de promovare la cel de-al treilea cel mai mare targ IT din lume si cel mai mediatizat din Orientul Mijlociu, Africa de Nord si Asia de Sud.

“Prin participarea noastra la cele mai importante targuri de tehnologie, vrem sa fim conectati la noutatile din acest domeniu, pe care le vom integra in cadrul AgriSo si, astfel, clientii nostri sa poata beneficia de tehnologie de ultima ora pentru eficientizarea managementului fermelor, reducand astfel costurile de productie in paralel cu cresterea productivitatii acestora”, a mai declarat Stanescu.

Cum scapam de agricultura meteosensibila

Agricultura romaneasca are nevoie de tehnologie de ultima generatie pentru a readuce Romania la statutul de granar al Europei, spun cei de la AgriSo. Fara cele mai noi utilaje, instalatii de irigat, seminte si solutii software, agricultura va continua sa fie „meteosensibila”, cu consecinte extreme in privinta afacerilor companiilor din acest domeniu.

Vestea buna, spune Stanescu, este ca fermierii romani au devenit receptivi la noile tendinte, inclusiv la solutiile IT pentru eficientizarea activitatii pe care o desfasoara, noile tehnologii facand corp comun cu utilajele din ce in ce mai performante din fermele din Romania.

„Dezvoltarea unui business competitiv in domeniul agricol nu se mai poate face pe parcele mici, iar fermierii au inceput sa inteleaga beneficiile dezvoltarii unor exploatari pe mari suprafete, cu utilaje performante. Una este sa lucrezi cu un tractor si un plug si alta sa actionezi cu tehnologii de ultima generatie. Totul depinde insa de bani si in acest sector, AgriSo vine sa optimizeze costurile, de la consumul de carburant per hectar la scanarea solelor din satelit pentru un randament mai bun prin aplicarea variabila a inputurilor. Cu ajutorul aplicatiei AgriSo s-au obtinut economii de peste 20% la consumul de motorina si a crescut si radamentul fermei prin eficientizarea managementului dar si prin cresterea productiei agricole”, a mai spus acesta.

Rezultate record in agricultura

Agricultura va inregistra, in acest an, cele mai bune rezultate din ultimul deceniu, respectiv un business total de 24,5 miliarde lei, ca urmare a vremii favorabile, a investitiilor din domeniu, relansarii consumului si a evolutiei preturilor, estimau recent, expertii de la Dekalb Romania.

Iar datele care vin din piata aduc si primele confirmari. Romania a ajuns cel mai mare exportator de grau din UE. Fermierii romani au exportat 1,2 milioane de tone de grau catre clienti extra-comunitari in iulie si august, primele doua luni ale sezonului comercial curent din agricultura.

Volumul exportat in primele doua luni ale sezonului indica o crestere de 72% fata de perioada similara a exercitiului comercial precedent si un plus de 62% fata de media ultimelor cinci sezoane, arata statistica oficiala.

Cresterea fata de sezonul anterior a permis graului romanesc sa beneficieze din plin de problemele de cu care se confrunta acum pietele agricole din Franta si Germania.

Avertisment privind agricultura intensiva

Agricultura romaneasca va inregistra, in acest an, o productie record, insa pericolul exploatarii intensive si nesustenabile a terenurilor risca sa amaneteze viitorul agroalimentar al tarii. Cultivarea intensiva, folosind tehnologii care solicita la maximum potentialul pamantului, ar putea afecta semnificativ suprafata agricola fertila, pericolul desertificarii fiind unul foarte mare, avertizau, recent, expertii de la Syngenta, intr-o analiza privind potentialul agricol al Romaniei.

Specialistii afirma ca, in ultimii ani, agricultura a devenit tot mai intensiva, pe fondul cresterii numarului firmelor care activeaza in domeniu si a suprafetelor exploatate.

Acest lucru inseamna ca lucram la potential maxim fiecare hectar pentru a obtine o productie cat mai mare. Agricultura care exploateaza resursele naturale peste limite poate avea insa, in timp, efecte daunatoare pentru calitatea mediului. Un simplu exemplu il constituie lucrarile necorespunzatoare ale solului, care pot duce la reducerea fertilitatii solului, la eroziune si limitarea surselor de apa“, afirma Andrei Marutescu, directorul de comunicare si relatii publice Syngenta Romania si Republica Moldova.

Potrivit datelor Ministerului de Finante, preluate de Dekalb, business-urile din agricultura ar urma sa treaca in 2016, in premiera, de pragul de 10.000 de firme, fata de 8067 in 2010, 9533 in 2013 si 9929 in 2014, ultima referinta pentru care exista date statistice finale.

Cele mai multe firme din agricultura sunt inregistrate in Regiunea Sud-Est (21,15%), urmata de Sud (19,41%) si Vest (13,03 %). Analiza arata, totodata, ca numarul salariatilor din agricultura romaneasca (inregistrati oficial) este prognozat sa ajunga, anul acesta, la peste 50.000 de oameni, de la nivelul de 37.656 angajati declarati oficial in 2010.

Spre comparatie, in 2011 au fost inregistrati in plata 41.437 de salariati, in 2012 au fost 43.997, iar in 2014, ultimul an pentru care exista datele finale – 48.066.

Sursa: KeysFin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top