Ungaria şi Polonia resping în continuare condiţionarea fondurilor europene de respectarea statului de drept

morawiecki-orban.jpg

Ungaria şi Polonia au insistat, joi, că accesul la bugetul multianual al Uniunii Europene şi la fondul de redresare nu poate fi condiţionat de respectarea statului de drept, dacă nu este modificat tratatul UE, rămânând ferme pe poziţie în timp ce blocul comunitar încearcă să rezolve acest blocaj, transmite Reuters.

Premierul ungar Viktor Orban a declarat, joi, că ţara sa va avea sprijinul Poloniei în această dispută care blochează fonduri vitale în valoare de 1.800 de miliarde de euro, esenţiale pentru repornirea activităţilor economice în cele 27 de state membre. Respingerea prin veto a acestei condiţionări de către Polonia şi Ungaria, ambele beneficiare ale bugetului şi ale fondului de redresare, va întârzia probabil fonduri în valoare de sute de miliarde de euro chiar în timp ce statele membre se confruntă cu al doilea val al pandemiei de Covid-19 şi cu o recesiune economică gravă.

”Această dezbatere nu poate fi rezolvată cu bani”, a afirmat Orban, alături de premierul polonez Mateusz Morawiecki, într-o declaraţie dată la Budapesta.

”Cei care corelează aceste două probleme (statul de drept şi finanţarea de criză) sunt iresponsabili, având în vedere că într-o perioadă de criză sunt necesare decizii rapide pentru a ajuta economia”, a spus Orban.

Criza amplifică o relaţie deja dificilă între Bruxelles şi cele două state membre, care sunt acuzate că erodează standardele democraţiei la 30 de ani de la eliberarea de influenţa sovietică. Ambele ţări sunt investigate de UE penntru subminarea independenţei justiţiei, a presei şi a organizaţiilor neguvernamentale.

Premierii Ungariei şi Poloniei au emis un comunicat comun care subliniază că se vor susţine reciproc în negocierile viitoare. Aceştia au propus ”un proces pe două căi” pentru a facilita adoptarea pachetului financiar, afirmând că ar trebui discutat în Consiliul European ”dacă trebuie stabilită o legătură între statul de drept şi interesele financiare ale Uniunii”… Detalii aici.

One thought on “Ungaria şi Polonia resping în continuare condiţionarea fondurilor europene de respectarea statului de drept”

  1. Balici Mihai spune:

    Acesti lideri sunt cei maI OK
    CINSTE LOR
    nu sunt slugi fidele unor birocrati de la Bruxell, care a adus Romania in faliment cu o datorie interna si externa de peste 200 de miliarde de euro ,se imprumuta anual de 20-25-30 de miliarde pentrru asi plati salarii ,pensii ,invatamant, sanatate ,dobanzile la dobanzi
    UE se va destrama cat de curand, iar Romania dupa ce a fost pusa la pamant ,si-a instrainat toata economia, bogatiile , ramane si cu o datorie care a pus streangul de gat pentru 3-5generatii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.