Unul dintre cei mai importanti investitori: O problema mare in Silicon Valley – este prea usor sa obtii bani

Bill-Gurley_0.jpg

Bill Gurley, unul dintre cei mai mari invesitotori din Statele Unite atrage atentia ca exista o porblema sistematica in Silicon Valley – ratele dobanzilor sunt prea mici, iar capitalul din piata e prea mare, o combinatie periculoasa si fara precedent. Cu alte cuvinte, el atrage atentia ca startup-urile obtin prea usor finantari prea mari, ceea ce este anormal si ar putea insemna ca multe dintre aceste startup-uri sunt “umflate”, iar antreprenorii buni sunt dezavantajati de situatie.

Bill Gurley este unul dintre primii investitori ai Uber, iar acum se afla in boardul de conducere al unor companii precum GrubHub, Nextdoor, OpenTable si Stitch Fix. De asemenea, el a mai investit in companii precum Shopping.com (cumparata de eBay) sau Vudu (cumparata de Walmart).

Gurley a fost desemnat, in urma cu doi ani, de catre TechCrunch, investitorul VC (cu capital de risc) al anului.

Cauza care sta la baza marii probleme din Silicon Valley este legata de rata scazuta a dobanzii care a creat o concurenta acerba in randul investitorilor cu capital de risc – ceea ce inseamna ca antreprenorii pot foarte usor sa isi negocieze acum termenii de investitii.

S-a produs oarecum o rocada, investitorii sunt cei care se lupta pentru firmele in care sa investeasca si nu startup-urile pentru a obtine investitii.

“Pentru ca antreprenorii detin aceasta putere, este mult mai dificil pentru investitori sa controleze si sa influenteze firmele pe care le au in portofoliu”, este de parere Gurley, citat de BusinessInsider.

El este de parere ca o solutie pentru aceasta problema este extrem de dificil de gasit. “Probabil o posibila solutie ar fi cresterea ratei dobanzii la varfuri de 10% si sa dispara complet acest capital gratuit disponibil in piata”, spune Gurley, dar recunoste ca si aceste masuri pot avea efecte secundare.

Intr-un interviu mai vechi (vezi video), investitorul este de parere ca accesul prea facil la capital este un lucru negativ pentru antreprenori. “Cei mai multi dintre directorii de companii cu care lucrez isi doresc ca acest lucru sa inceteze pentru ca ei trebuie sa joace conform regulilor din teren, sa accepte ce se intampla in piata. Antreprenorii buni pot sa ridice bani in orice stadiu al afacerii, drept urmare cand sunt mai putini bani disponibili in piata, cei mai buni antreprenori sunt avantajati”, spune Bill Gurley.

Sursa: Startupcafe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.