Cele mai slabe programe romanesti de fonduri UE (analiza)

corina-cretu-POR.jpg

PSD-ista Corina Cretu, comisarul european pentru politica regionala, a uimit, la inceputul saptamanii care tocmai s-a incheiat, prin duritatea criticilor aduse guvernarii PSD in privinta fondurilor europene: „Anunt public ca nu mai accept insultele din partea Guvernului Romaniei fata de munca pe care o fac”. Pornind de la aceasta declaratie publica, facuta de Cretu la Bruxelles, HotNews a strans cateva cifre si alte informatii privind absorbtia fondurilor UE de catre Romania.

Corina Cretu are motive de frustrare cand vede ca mai are 1 an din cei 5 ai mandatului de comisar european pentru politica regionala si, la ea in tara, guvernarea condusa de partidul din care ea provine, PSD, a ajuns la 14,79%, rata de absorbtie, cu tot cu avansurile oferite (din oficiu) de Comisia Europeana, din fondurile UE de la Politica regionala. Astfel, Romania se plaseaza in jumatatea de jos pe lista statelor UE : a 10-a din coada, din totalul celor 28 de tari UE.

Mult mai bine ca noi stau, de exemplu, vecinii nostri Bulgaria (20%) si Ungaria (23,21%) sau o tara comparabila cu noi ca suprafata, Polonia (22,4%). Grecia, o tara afectata de criza economica, are 26,78%, rata de absorbtie pe Politica regionala, iar o fosta republica sub ocupatie sovietica, Estonia, este pe primul loc, cu 27,56%.

Ultima in clasamentul absorbtiei de fonduri UE din Politica regionala este Croatia (10,64%), cea mai recenta membra a UE. Alte tari clasate sub noi ca rate de absorbtie (procente) sunt in general state dezvoltate, net contribuabile la bugetul UE, care oricum sunt puse la punct cu drumurile, caile ferate, sau cu retelele de apa si canalizare si cu alte investitii de acest gen, care sunt finantate din fondurile UE de pe Politica regionala. Vorbim aici de tari ca Italia (11,26%), Austria (11,64%), Olanda (11,68%), Irlanda (13,1%), Belgia (14,09%), Spania (14,1%), state care nu depind de banii din Politica regionala a UE in masura in care depinde o tara subdezvoltata ca Romania (in care doua treimi din populatia rurala mai merge si acum in fundul curtii la toaleta).

In bani, Romania a incasat de la UE, pe Politica regionala, din 2014 pana acum, 2,6 miliarde de euro, din care numai 1,5 miliarde de euro reprezinta deconturi primite de la CE in baza cheltuielilor efectuate in proiectele europene din tara. Restul sunt avansuri initiale si prefinantari anuale acordate de UE.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top