UPDATE: Banii europeni care nu au fost cheltuiti de fermierii romani vor fi redistribuiti refugiatilor

bani.jpg

Din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), estimat la opt miliarde de euro, derulat de Ministerul Agriculturii, vor fi redistribuite, in acest an, cateva sute de milioane de euro catre refugiati, a declarat ministrul Agriculturii Achim Irimescu. Este vorba despre diferenta de bani dintre suma ceruta in cadrul unei proiectii si suma accesata efectiv de catre fermieri. Inainte de fiecare exercitiu de finantare, statele membre comunica uniunii o suma prezumtiva pe care o doresc.

In cazul de fata suma accesata de catre Romania este mai mica decat cea proiectata, iar diferenta a fost astfel redistribuita catre alte capitole ale uniunii, in acest an, criza refugiatilor fiind una dintre prioritatile UE.

”Banii alocati de Uniunea Europeana Romaniei, dar neabsorbiti de noi, cateva sute de milioane de euro in acest an, vor fi dati catre refugiati, intr-adevar”, a declarat, ministrul Achim Irimescu.

La inceputul exercitiului de finantare 2014 – 2020, fermierii romani au lansat o proiectie a banilor pe care au capacitatea sa ii absoarba, insa la lansarea efectiva a programului de dezvoltare, PNDR, in care Ministerul Agriculturii este Autoritate de Management (AM), s-a constat ca nu pot sa acceseze toti acei bani. Diferenta dintre suma ceruta si aceea absorbita efectiv, cateva sute de milioane de euro, va merge pentru imbunatatirea conditiilor de trai ale refugiatilor.

Potrivit ministrului Achim Irimescu, 90% din liniile de finantare din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) sunt manageriate de Ministerul Agriculturii, iar diferenta ce va fi distribuita numai in acest an: ”Pentru ca in acest an am si fost in intarziere si, oricum, pana la distribuirea efectiva a fondurilor pentru proiecte sunt cativa pasi. Uniunea a decis ca fondurile nefolosite in acest an sa fie date tarilor cu refugiati, pentru acestia”, a mai declarat ministrul Achim Irimescu.

UPDATE:

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale face urmatoarele precizari:

Conform procedurilor, statele membre transmit anual Comisiei Europene estimari privind decontul fondurilor pentru proiectele finantate in domeniul dezvoltarii rurale, politicii de coeziune, pescuit, etc.

In general, estimarea este mai mare decat fondurile care ajung sa fie utilizate efectiv. Comisia Europeana blocheaza in cont sumele estimate, insa pe parcursul anului financiar si pe baza analizei utilizarii efective a fondurilor solicitate de catre statele membre, poate propune utilizarea catre alte destinatii prioritare ale Uniunii Europene a unei parti din fondurile reprezentand diferenta dintre suma solicitata si cea cheltuita. In acest an, printre aceste prioritati ale Uniunii Europene se regaseste si gestionarea situatiei migrantilor.

Precizam faptul ca bugetul alocat statelor membre pentru perioada de programare 2014-2020, asa cum a fost aprobat prin legislatia comunitara, nu va fi afectat. Mai exact, fondurile neutilizate de catre statele membre, inclusiv de Romania, in acest an, pot fi cheltuite in anii urmatori. Prin urmare, fondurile pentru dezvoltare rurala alocate Romaniei, ca si fondurile alocate tuturor celorlalte state membre, raman intacte, neoperandu-li-se reduceri.

Sursa: Mediafax

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top