Intreprinderile sociale vor putea obtine atestatul pentru accesarea fondurilor europene, pana la finele anului

euro.jpg

Intreprinderile sociale vor putea obtine, pana la sfarsitul acestui an, atestatul care le va oferi posibilitatea de a accesa fonduri europene pentru dezvoltare, a anuntat Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV).

“Pana la sfarsitul acestui an, intreprinderile care activeaza in economia sociala vor putea obtine de la agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca un atestat prin care li se recunoaste statutul de actor al economiei sociale si le ofera, in acelasi timp, posibilitatea de a accesa fonduri europene pentru dezvoltare, prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020 (POCU)“, precizeaza ministerul intr-un comunicat.

Potentialii beneficiari vor avea la dispozitie linia de finantare ‘SOLIDAR’, pregatita in acest sens de Ministerul Fondurilor Europene, singura conditie pe care trebuie s-o indeplineasca cei interesati fiind aceea ca, pe langa respectarea principiilor si criteriilor din legea economiei sociale, atestatul de intreprindere sociala sa fie depus in etapa de contractare a proiectelor.

Potrivit sursei citate, intreprinderile sociale pot fi societatile cooperative de gradul I, cooperativele de credit, asociatiile si fundatiile, casele de ajutor reciproc ale salariatilor, casele de ajutor reciproc ale pensionarilor, societatile agricole si orice alte categorii de persoane juridice care respecta, cumulativ, conform actelor legale de infiintare si organizare, definitia si principiile economiei sociale.

Intreprinderile sociale de insertie pot fi intreprinderile sociale in care sunt angajate permanent, in proportie de cel putin 30%, persoane din grupuri vulnerabile, astfel incat timpul de lucru cumulat al acestor angajati sa reprezinte cel putin 30% din totalul timpului de lucru al tuturor angajatilor. Incadrarea in categoria grupurilor vulnerabile poate fi dovedita cu ajutorul documentelor eliberate de autoritatile competente sau printr-o ancheta sociala a serviciilor publice de asistenta sociala de la nivelul primariilor, la cererea intreprinderii sociale de insertie, precizeaza ministerul de resort.

La ora actuala, peste 10.000 de entitati juridice, sub diverse forme, activeaza deja in economia sociala si ar putea solicita atestarea ca intreprindere sociala. Acestea nu se limiteaza la domeniile specifice in care-si desfasoara activitatea, ci faciliteaza adesea inovarea si contribuie la atingerea prioritatilor strategiei Europa 2020, indeosebi prin crearea de locuri de munca incluzive si prin ameliorarea problemelor sociale care intretin saracia, mentioneaza comunicatul.

In prezent, MMFPSPV, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca si agentiile judetene de ocupare pregatesc un sistem pentru obtinerea, in termen de 30 de zile din momentul depunerii dosarului complet, a atestatului de intreprindere sociala sau certificatului de intreprindere sociala de insertie, acesta din urma dand dreptul intreprinderilor sociale de a folosi marca sociala.

In acelasi timp, Ministerul Fondurilor Europene pregateste o linie de finantare in valoare de 20 milioane de euro, fonduri nerambursabile, dedicata consolidarii economiei sociale.

Cei care doresc sa beneficieze de aceste fonduri trebuie sa aiba cel putin 1 an de activitate, sa respecte principiile si criteriile din legea economiei sociale si, de asemenea, sa obtina atestatul de intreprindere sociala, document pe care-l vor depune in etapa de contractare.

Potrivit sursei citate, proiectele vor fi depuse prin intermediul sistemului informatic My SMIS 2014, incepand cu data publicarii in Monitorul Oficial a ordinului de ministru privind aprobarea Ghidului Solicitantului Conditii specifice ‘SOLIDAR ? Sprijin pentru consolidarea economiei sociale’.

SOLIDAR este o schema de ajutor de minimis, elaborata in cadrul Programului Operational Capital Uman 2014-2020 (Obiectiv specific 4.16 — Consolidarea capacitatii intreprinderilor de economie sociala de a functiona intr-o maniera auto-sustenabila ce vizeaza sa sprijine cel putin 200 de intreprinderi sociale), pentru care sunt alocate fonduri totale de 111,47 milioane de euro. Suma va fi directionata catre dezvoltarea si infiintarea de intreprinderi sociale, prin acordarea de granturi si imprumuturi sub forma unor instrumente financiare.

Sursa: Ministerul Muncii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.