Util pentru ONG-uri: Cum evaluam impactul unui proiect in comunitate

raportarePentru ca raportarea rezultatelor este perceputa uneori ca o corvoada birocratica sau ca o formalitate, am ales sa va prezentam in cele ce urmeaza cateva argumente pentru a va angaja in acest demers. De asemenea va punem la dispozitie un ghid de raportare conform modelului London Benchmarking Group, pentru ca ni se pare o abordare exhaustiva cu privire la impactul comunitar al oricarui proiect care poate oferi o perspectiva mai profunda asupra activitatilor voastre.

Cateva argumente pentru raportarea rezultatelor unui proiect comunitar sunt aduse chiar de Ioana Szatmari, Practician CSR, reprezentantul Asociatiei pentru Relatii Comunitare care este autorul acestui ghid:

“Fie ca vorbim de institutii a caror misiune este sustinerea societatii civile, fie ca vorbim de companii, un moment important in relatia dintre finantator si finantat e cel al raportarii. Numeroase organizatii gestioneaza eficient aceasta etapa, insa in acelasi timp exista si organizatii care nu stiu ce presupune raportarea sau o considera un efort prea mare. Totusi, indiferent de situatie, aceasta etapa e necesara pentru a putea continua pe termen lung si a consolida o relatie de parteneriat.

Raportarea e un exercitiu de transparenta important pentru fiecare din noi, indiferent de cauza pe care o sustinem si cine este finantatorul. De aceea, chiar daca nu se cere in mod explicit un raport narativ sau financiar, este un model de buna practica sa demonstam ce am realizat cu resursele pe care le-am primit de la o companie sau orice alt fel de sustinator. in plus, cu cat sunt mai accesibile informatiile, cu atat creste transparenta ONGului fata de acestia, sporind astfel sansele de a primi alte si/sau viitoare forme de sustinere.

Cand ne referim la raportare, includem nu doar partea financiara ci si comunicarea obiectiva si corecta a rezultatelor obtinute. Daca dorim sa avem o relatie bazata pe incredere, atunci e important de asemenea sa transmitem toate aspectele proiectului – reusite dar si piedici si dificultati ce au aparut de-a lungul implementarii. in acest mod, ne crestem sansele de a ne imbunatati relatia cu finantatorul. Daca avem probleme in implementarea proiectului, e util sa le comunicam finantatorilor, pentru ca uneori solutii de rezolvare pot veni chiar din partea acestora. Odata ce a fost selectat un proiect, inseamna ca acesta este valoros pentru finantator si prin urmare acesta se va implica in rezolvarea dificultatilor care survin in derulare.

Ghidul de raportare a rezultatelor obtinute de proiectele comunitare ofera tuturor celor interesati informatiile necesare pentru a intelege care sunt asteptarile companiilor cu privire la raportare  si modul in care partenerii comunitari pot sa comunice corect rezultatele obtinute.”

Document anexat:

Manual de raportare pentru ONG-uri (PDF)

Sursa: RaiffeisenComunitati.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top