Viitorul apartine Asiei (II)

Jucatorii inteligenti nu se vor mai incurca in crisparile vechilor doctrine, fie ca e vorba despre liberalism, socialism, jihadism etc. Ei vor avea de jucat un joc nou, pentru ca noi sunt si provocarile realitatii. Se deschide o noua era a ideologiei, in care lipsesc orice certitudini.

Noile tehnologii ofera putere „soft” si celor mari, si celor mici, mai ales cele ale adio-vizualului, Internetul de pilda. Guvernele nu mai sint surse privilegiate de informatii. Pretutindeni se desfasoara o adevarata batalie a imaginilor. Chemarile video la recrutare ale Al Qaida, de pilda, sunt difuzate pe muzica rap… Totul este la vedere. Fiecare jucator, fie el stat, companie, persoana sau ONG, are propria ideologie de raspandit, dar instrumentele sunt, in buna masura, aceleasi. Cei mai slabi si-au construit de mult „satele Potemkin” menite a induce in eroare adversarul.

Se impun noi lideri la toate nivelurile, lideri ce vor lansa si implementa marile idei pentru secolul al XXI-lea. Prolifereaza noi tipuri de nationalism si de protectionism. In aceste conditii, cine va mai sustine procesul de globalizare? Globalizarea presupune credinta in ideea ca puterea globala este folosita in mod responsabil, pentru a aduce preponderent beneficii comune si nu pentru anumite interese dintre cele mai egoiste. Or, actuala criza a relevat cu totul altceva. Si atunci, se impune reformarea principalelor institutii internationale mostenite dupa al doilea razboi mondial (FMI, BM, OMC s.a.), extinderea Consiliului de Securitate al ONU si o noua idee despre multilateralism.

Imperativul va fi satisfacerea nevoilor umane de baza. Daca nu va reusi acest lucru, democratia, cat ar fi ea de generoasa in plan politic, va pierde. O alta miza importanta, pe care europenii par ca o inteleg mai bine, este sanatatea planetei. Noii ecologisti integreaza aici si problemele de securitate, economice, sociale, pe langa cele de mediu. Aceasta este o miza pe termen lung, caci – intr-adevar – o planeta sanatoasa este bunul global suprem. Sistemele si companiile care vor neglija aceasta realitate, sistemele economicist-poluante, nu vor avea decat de pierdut pe termen lung. Iar viitorul se construieste acum.

Avem o singura lume si trebuie sa invatam sa traim in ea, respectandu-l pe celalalt, acceptand diversele identitati individuale si de grup. Migratiile si transnationalizarea tehnologiilor, noile mijloace de deplasare si de comunicare au produs in interiorul societatilor un sincretism demografic, etnic si religios fara precedent. In aceasta privinta, nici un jucator major nu a produs inca o idee atractiva care sa rezolve problema gestionarii acestei eterogenitati. Cine vrea sa fie lider are aici o provocare, dar si o oportunitate uriase.

Jucatorii inteligenti nu se vor mai incurca in crisparile vechilor doctrine, fie ca e vorba despre liberalism, socialism, jihadism etc. Ei vor avea de jucat un joc nou, pentru ca noi sunt si provocarile realitatii. Se deschide o noua era a ideologiei, in care lipsesc orice certitudini. Vechile obsesii intelectuale vor deveni tot mai fragile si iluzorii. Uitati-va la comportamentul noii generatii. Ce-i mana in lupta pe tinerii greci, francezi, spanioli sau danezi? Eu cred ca mai curand o frustrare subconstienta si un imbold inconstient spre a schimba temeliile lumii, civilizatia actuala. Pentru ca ce ataca ei, in furia lor devastatoare? Ataca sediile puterii politice, ataca banci, magazine, adica tocmai simboluri ale actualei civilizatii occidentale, mercantiliste, consumatoriste si corupte.

Orice civilizatie cunoaste mai multe etape in traiectoria sa. Potrivit lui Vahe Zartarian, in Marile civilizatii (Editura Lider, Bucuresti, 2003), aceste etape sunt: geneza, cresterea, apogeul, declinul, metamorfoza, dezintegrarea si, in fine, o ultima tresarire. Pe aceasta grila, cred ca civilizatia occidentala se afla actualmente in faza de declin, incepand un proces de metamorfoza care nu stim unde poate duce. In ce priveste celelalte trei civilizatii considerate, cred ca islamul cunoaste, de asemenea, o faza de declin, chiar spasmodic, in timp ce civilizatia chineza si cea indiana sunt in crestere, fiind vorba de fapt despre o noua crestere, despre un nou ciclu de dezvoltare in istoria lor multimilenara. Caci toate aceste desfasurari sunt ciclice, spiraloide. Cu alte cuvinte, viitorul apartine Asiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top