Viitorul lumii artei

plesu-andrei.jpg

Într-o lume care caută în continuare soluții pentru depășirea crizei provocate de epidemia noului coronavirus și încearcă să se adapteze restricțiilor din ce în ce mai ample, arta nu stă deloc bine. Cu ocazia precedentelor evenimente globale cu impact major, chiar într-un context în care majoritatea industriilor sufereau, lumea artei nu a părut prea afectată.

Ce se întîmplă în România

Cu cîteva excepții, majoritatea muzeelor de artă de la noi sînt finanțate de stat, deci momentan nu există o presiune similară cu cea din SUA, de exemplu, asupra angajaților. Chiar dacă starea de urgență va fi prelungită cel mai probabil încă o lună, veniturile din bilete și suveniruri sînt cu adevărat semnificative doar pentru cîteva muzee românești. Procesul de digitalizare sau oferire de experiențe online e încă la început. Site-ul Muzeului Național de Artă Contemporană este în reconstrucție, singurele link-uri active fiind către paginile de pe social media. Muzeul Național de Artă din București stă ceva mai bine, punînd la dispoziție cîteva instrumente pentru explorarea online. Google Arts&Culture pune la dispoziție tururi virtuale inclusiv prin muzee din România (Brukenthal, Cotroceni, Muzeul de Artă din cadrul Palatului Culturii din Iași ș.a.).

Cît privește sprijinirea sectorului, Ordonanța de Urgență 32/2020 prevede inclusiv acordarea de indemnizații lunare de 75% din salariul mediu brut, la care se pot califica și artiștii independenți (mai multe detalii despre subiect, dar și despre greutățile cu care se confruntă artiștii români, dă Iulia Popovici în Observatorul cultural sau pe grupul de Facebook al Asociatiei Transsectoriale a Independentilor din Cultura – ATIC).

De departe, sumele cele mai mari care pot fi relativ ușor accesate prin proiecte de către artiști și ONG-uri sînt tot cele oferite prin concurs de AFCN (12,5 milioane au fost puse la bătaie în cadrul sesiunii care s-a încheiat pe 30 martie). 2 milioane de euro sînt programați pentru al doilea apel al programului Ro-Cultura, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021: „Consolidarea antreprenoriatului cultural și dezvoltarea audienței și a publicului”. Sumele acordate variază între 50.000 – 200.000 de euro, dar condițiile sînt mult mai greu de îndeplinit. Ministerul Culturii a scos și el 1 milion de lei pentru proiecte în valoare de maximum 50.000 lei prin programul ACCES Online 2020. Proiectele trebuie să poate fi derulate online și să se desfășoare în perioada 30 mai – 31 august 2020. Artiștii din România pot aplica și la apelul lansat de Fundația Culturală Europeană, care finanțează proiecte între 5-50.000 euro (termen limită: 27 aprilie).

Pe de altă parte, o parte din fondurile gestionate de autoritățile locale care se duceau, în mod normal, către sectorul cultural independent, vor fi direcționate către sectorul medical. Deși sumele respective erau foarte mici, cultura în România e susținută cel mult discursiv și decorativ, iar populismul va determina consilierii locali și județeni să călărească valul de emoție generată de pandemie către obiective mai ușor decontabile electoral.

Îmbucurător e că apar inițiative private sau la nivel local. Astfel, Centrul Cultural Clujean a pregătit un apel de selecție pentru proiecte artistice care explorează relația dintre artă, sănătate și starea de bine. Inscrierile se încheie pe 8 aprilie, iar juriul va selecta 5 instalații/lucrări de artă și 3 proiecte pentru rezidențe artistice, în urma cărora artiștii vor putea avea la dispoziție onorarii de 1000 de euro și un buget de pînă în 2000 de euro pentru producția lucrărilor. Fundația Scena9 a lansat inițiativa Artist Rooms, un program de susținere a artiștilor independenți prin micro-granturi de producție și creație artistică în condiții de izolare, unde termenul limită de depunere a proiectelor este 17 aprilie.

Pentru mai multe detalii accesați acest link. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.