Viitorul politicii de coeziune după 2020: „Trebuie să răspundem provocărilor viitorului – schimbări climatice, tehnologizare”

comisia-europeana-ajutor-inundatii.jpg

Comitetul Economic și Social European (CESE) consideră că este necesară o nouă strategie europeană aliniată la Agenda 2030 a ONU și la obiectivele de dezvoltare durabilă a acesteia. Potrivit oficialilor europeni, politica de coeziune trebuie să facă parte din această strategie și trebuie să fie elaborată pentru a răspunde provocărilor viitorului – precum schimbările climatice, adoptarea de noi tehnologii, atingerea unui nivel ridicat de competitivitate și gestionarea tranziției către dezvoltarea durabilă, creând în același timp locuri de muncă de calitate.

„Depunem eforturi atât de necesare pentru a adapta politica de coeziune la exigențele viitorului; este important, în același timp, să nu uităm de provocările din prezent, care continuă să afecteze societatea în mare măsură. Aici facem referire în mod special la provocările sociale (…), la provocările economice, cum ar fi accesul la finanțare și perfecționare și la provocările de mediu, cum ar fi reducerea poluării aerului și gestionarea deșeurilor”, menționează avizul CESE intitulat Viitorul politicii de coeziune în perioada de dupa 2020.

Comitetul susține că politica de coeziune a UE trebue să aibă o abordare teritorială solidă, care să vizeze înzestrarea fiecărei regiuni cu instrumentele necesare pentru a-și spori competitivitatea într-un mod durabil. CESE consideră că toate regiunile trebuie să fie eligibile pentru finanțare, însă, pe de altă parte, comitetul își exprimă în mod clar dezamăgirea cu privire la slăbirea dinamicii transfrontaliere în cadrul politicii de coeziune.

„Dacă Europa dorește să treacă șa următorul nivel de dezvoltare economică, politica de coeziune trebuie să adopte tot mai mult o abordare diferențiată la nivel regional în ceea ce privește investițiile și răspunsurile politice”, menționează avizul.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top