Vineri, termen limita de transmitere a ultimei aplicatii de plata intermediara pentru mai multe programe cu fonduri europene

bani-716x300.jpg

Ultima aplicatie de plata intermediara pe cadrul financiar 2007-2013, pentru Programul Operational Regional, Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice si Programul Operational Operational Asistenta Tehnica poate fi trimisa la Comisia Europeana si la Autoritatea de audit pana vineri, conform unui document publicat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

De asemenea, pentru Programul Operational Sectorial Transport si Programul Operational Sectorial Mediu data limita este 5 septembrie.

In data de 13 iulie, ministrul Fondurilor Europene declara ca data de 5 august a fost stabilita pentru ca unele Autoritati de Management au spus ca au nevoie de mai mult timp.

“A fost o Hotarare de Guvern pe care am modificat-o, pentru ca Autoritatile de Management (AM) stabilisera in trecut aceste praguri intermediare, ceea ce a fost o idee buna, pentru ca au mobilizat oamenii din sistem. Totusi, apropiindu-ne de aceste praguri, pe care nu le-a pus Comisia Europeana, unele AM-uri au zis ca mai au nevoie de putin timp si am extins prin HG aceste deadline-uri. Am extins termenul de trimitere a declaratiilor intermediare. Mai sunt proiecte. 90% din activitatea ministerului, poate mai mult, se axeaza pe inchidere. Cei care ne citesc sa inteleaga ca suntem intre doua bugete europene, inchiderea celui trecut, deschiderea celui prezent. Din pacate, a fost o neglijare a pregatirii deschiderii exercitiului financiar 2014 — 2020 pentru ca erau foarte multe lucruri de facut pentru inchidere. Mai sunt inca, situatia este inca grava pe unele programe operationale“, a spus Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene.

La finalul lunii iunie, rata de absorbtie curenta a fondurilor europene a crescut cu 7,49 puncte procentuale, la 76,69% pe cadrul financiar 2007-2013, potrivit datelor Ministerului Fondurilor Europene.

Astfel, valoarea declaratiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeana (CE) era de peste 14,6 miliarde euro, in 30 iunie. In ceea ce priveste rata absorbtiei efective, respectiv rambursarile de la CE, aceasta a crescut cu 3,42 puncte procentuale, la 68,47% (13 miliarde euro).

Pe Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice rata de absorbtie curenta era de 90,02%, pe Programul Operational Asistenta Tehnica — 97,71%, pe Programul Operational Sectorial Mediu a crescut la 77,45%, pe Programul Operational Regional — 83,91%, pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane — 65,14%, pe Programul Operational Sectorial Transport — 68,8%, iar pe Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative — 98,66%.

Pentru a beneficia de consultanta pentru depunerea proiectelor completati un formular aici.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.