Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est a lansat la nivel regional proiectul WOMEN POWER CODE. Proiectul va crea un cadru educational integrat pentru a ajuta femeile adulte (peste 40 de ani) sa dobandeasca si sa isi dezvolte abilitatile de programare, sporind astfel participarea lor la sectorul STEM / ICT.
Activitatile proiectului implica difuzarea conceptului Internet of Things (IoT) si elaborarea unui nou curriculum cuprinzand implicarea materialelor interactive de formare multimedia, cum ar fi textul, tutorialele video si jocurile videoScaderea alarmanta a absolventilor de TIC de sex feminin si prezenta limitata a femeilor in domeniul STEM (stiinta, tehnologie, inginerie si matematica) se reflecta in diferenta de gen recunoscuta in sectorul TIC.
Doar 30% din cele 7 milioane de persoane care activeaza in sectorul IT&C sunt femei. Acestea sunt sub-reprezentate la toate nivelurile industriei ITC, in special in functii de conducere. Acest sector este in continua dezvoltare, cu o crestere anuala de 120 000 de noi locuri de munca. Datorita diferentei dintre cerere si oferta si in ciuda somajului in crestere, ne-am putea confrunta cu un deficit de 900 000 de lucratori calificati in domeniul ITC, in anul 2020.
Scrierea de cod este alfabetul zilelor noastre, ajuta la practicarea aptitudinilor secolului 21, dezvolta creativitatea, ii invata pe oameni sa coopereze, sa lucreze impreuna in ciuda barierelor fizice si geografice si sa comunice intr-un limbaj universal. Tehnologia face parte din viata noastra si scrierea de cod este un mod prin care se creeaza noi locuri de munca.
Cunostinte minime de programare sunt necesare pentru o serie intreaga de locuri de munca. Mai mult de 90% din profesiile actuale necesita competente digitale, inclusiv programare. Exista de asemenea prea putini profesionisti datorita unei reactii tarzii din partea sistemului educational la noile cerinte. Pana in anul 2020, in Europa vom avea un numar de 825 000 de posturi vacante in industria ITC.
Durata de implementare a proiectului este de 36 luni (01 Septembrie 2017 – 31 August 2020).
Consortiul este compus din 7 parteneri din 7 state membre diferite ale Uniunii Europene: Civic Computing (Marea Britanie), Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est (Romania), Digital Leadership Institute (Belgia), Eurocrea Merchant (Italia), Stichting Business Development (Olanda), Daniel SG LTD (Bulgaria), BIOANIM (Slovenia).
Sursa: ADR NORD EST