CE: Romania a atras prin PNDR 57 milioane de euro pentru perioada de programare 2014-2020

euro.jpg

Romania a absorbit 57 milioane de euro din fondurile pentru perioada de programare 2014-2020, acesti bani fiind atrasi prin Programul de Dezvoltare Rurala, conform datelor furnizate de reprezentanti ai Comisiei Europene de la Bruxelles.

‘Suma este de 57 milioane de euro, dar numai pentru Programul de Dezvoltare Rurala. Deci, nu este politica de coeziune, este un alt fond, este un fond specific pentru care procesul de desemnare (acreditare n.r.) nu a trebuit sa fie facut pentru ca se folosesc aceleasi agentii ca în perioada precedenta. (…) Pe partea de politica de coeziune si asa mai departe, momentan nu sunt acreditate autoritatile de management si de aceea nu are cum sa existe absorbtie. Oricum, Romania nu este singura tara care se afla în aceasta situatie‘, au precizat reprezentantii CE.

Potrivit datelor Ministerului Fondurilor Europene, pentru cadrul financiar 2014 — 2020, Romania are alocare de aproximativ 33 miliarde euro, detaliata pe Programe Operationale astfel: Fondul european de dezvoltare regionala ( FEDR) — 11,2 miliarde euro, Fondul de coeziune (FC) — 8,1 miliarde euro, Fondul Social European (FSE) — 4,7 miliarde euro, Politica Agricola Comuna (PAC)—8,127 miliarde euro — pilonul II, la care se adauga 12,529 miliarde euro aferente pilonului I (plati directe), Fondul European pentru Pescuit si Afaceri Maritime — 0,17 miliarde euro, Fondul European pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate — 0,41 miliarde euro.

Pe fosta programare financiara 2007-2013, la finalul lunii iunie rata de absorbtie curenta a fondurilor europene a fost de 76,69%.

Astfel, valoarea declaratiilor de cheltuieli transmise la Comisia Europeana (CE) era de peste 14,6 miliarde euro, în 30 iunie. În ceea ce priveste rata absorbtiei efective, respectiv rambursarile de la CE, aceasta era de 68,47% (13 miliarde euro).

Pe Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice rata de absorbtie curenta era de 90,02%, pe Programul Operational Asistenta Tehnica — 97,71%, pe Programul Operational Sectorial Mediu a crescut la 77,45%, pe Programul Operational Regional — 83,91%, pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane — 65,14%, pe Programul Operational Sectorial Transport — 68,8%, iar pe Programul Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative — 98,66%.

Pentru aceste programe Romania a avut alocata o suma de 19,05 miliarde euro.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.