Zona euro: 74% dintre europeni spun ca euro este un lucru bun pentru UE

copyright_marian_vejcik_euro_steag_ue_x900.jpg

Pentru al doilea an consecutiv, sprijinul pentru euro este la cote record in randul cetatenilor din cele 19 state ale zonei euro. Un raport Eurobarometru, publicat in 20 noiembrie, arata ca nu mai putin de 74% dintre respondenti au declarat ca euro este un lucru bun pentru Uniunea Euopeana. Este cel mai ridicat nivel de incredere incepand din 2010, de cand a fost introdus in raport acest aspect.

Aproape doua treimi dintre cetatenii zonei euro, respectiv 64% (la fel ca in 2017), considera ca euro este un lucru bun pentru tara lor. Este cea mai ridicata rata din 2002, cand a fost lansat pentru prima data acest raport. Aceasta tendinta a crescut constant, incepand cu 2007, atingand, anul trecut, aceasta rata record. Acest sprijin pentru euro difera, de la 85% in Irlanda, la 47% in Cipru, respectiv 42% in Lituania (singurele 2 state in care increderea e sub 50%).

De asemenea, o treime dintre respondenti (27%) considera ca euro ii face sa se simta mai europeni decat inainte de adoptarea monedei unice. Desi este in continuare o opinie minoritara, aceasta este cea mai ridicata cifra din 2007.

In cele din urma, 69% dintre cetateni (cu 2 puncte procentuale mai mult fata de anul anterior) considera ca ar trebui sa existe o mai mare coordonare a politicii economice in randul statelor membre din zona euro.

Mai mult de trei sferturi dintre cetateni (78%) sunt de acord ca este nevoie de reforme semnificative pentru a imbunatati performanta economica.

Comisia Europeana efectueaza in mod regulat sondaje care masoara perceptia monedei euro in randul cetatenilor care traiesc in statele membre din zona euro. Acesta este cel de-al saptesprezecelea raport incepand din 2002.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene in Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.