Cereri de propuneri de proiecte „Angajament democratic si participare civica”, programul Europa pentru cetateni 2014-2020

bani_oameni_hartie.jpg

Comisia Europeana, prin Agentia Executiva pentru Educatie, Audiovizual si Cultura (EACEA) de la Bruxelles, a deschis cererile de propuneri de proiecte pentru componenta « Angajament democratic si participare civica » a programului « Europa pentru cetateni » 2014-2020.

Status: INACTIV
Depunere pana la: 1.09.2015
Buget: 25.000/150.000 euro/proiect

Obiective generale:

  • contributie la intelegerea de catre cetateni a Uniunii, a istoriei si diversitatii acesteia;
  • promovarea cetateniei europene si imbunatatirea conditiilor de participare civica si democratica la nivelul Uniunii.

oameniObiectivele specifice realizate prin actiuni transnationale sau cu dimensiune europeana:

  • sensibilizarea publicului cu privire la memoria, la istoria si valorile comune ale Uniunii si la scopul Uniunii, si anume promovarea pacii, a valorilor Uniunii si a bunastarii popoarelor sale prin stimularea dezbaterii, a reflectiei si a dezvoltarii de retele;
  • incurajarea participarii democratice si civice a cetatenilor la nivelul Uniunii, printr-o mai buna intelegere de catre cetateni a procesului Uniunii de elaborare a politicilor si prin promovarea oportunitatilor de implicare societala si interculturala si de voluntariat la nivelul Uniunii.

Pot depune proiecte: orase/municipalitati sau comitetele de infratire ale acestora sau alte organizatii non-profit care reprezinta autoritatile locale, autoritati de la nivel local/regional, federatii/asociatii de autoritati locale, organizatii non-profit care reprezinta autoritatile locale.

Tipuri de actiuni

Componenta « Angajament democratic si participare civica » sustine activitati care vizeaza participarea civica in sensul cel mai larg, cu un accent special pe activitatile legate direct de politicile Uniunii, in vederea participarii concrete la procesul de elaborare a politicilor la nivelul Uniunii in domenii legate de obiectivele programului.

Acest lucru poate fi realizat in toate etapele si cu toti interlocutorii institutionali, incluzand, in special: activitati de stabilire a agendei, sustinerea in etapa de pregatire si negocierea propunerilor de politica, furnizarea de feedback cu privire la initiativele relevante puse in aplicare.

Se prevede, de asemenea, ca activitatile finantate vor utiliza metode de structurare pentru a asigura efectul durabil al acestora.

De asemenea, componenta vizeaza proiectele si initiativele care ofera oportunitati de intelegere reciproca, solidaritate in invatarea interculturala, angajament societal si voluntariat la nivelul Uniunii.

– aproximativ 60% din bugetul total al programului va fi destinat acestei componente.

Masura privind infratirea oraselor (3.2.1)

Masura vizeaza sustinerea proiectelor care reunesc o gama larga de cetateni din orasele infratite in jurul unor teme corespunzatoare obiectivelor programului. Se acorda prioritate proiectelor care abordeaza prioritatile definite anual pentru aceasta masura.

Masura privind retelele de orase (3.2.2.)

Municipalitatile si asociatiile care lucreaza impreuna pe o tema comuna pe termen lung pot dori sa creeze retele de orase pentru a spori durabilitatea cooperarii lor. Crearea de retele intre municipalitati pe probleme de interes comun pare sa fie o modalitate importanta de schimb de bune practici.

Infratirea inseamna o legatura puternica intre orase; prin urmare, potentialul unor retele create pe baza relatiilor de infratire dintre mai multe orase ar trebui sa fie utilizat pentru a dezvolta cooperarea tematica si pe termen lung intre orase.

Comisia Europeana sprijina dezvoltarea unor astfel de retele, care sunt importante pentru asigurarea unei cooperari structurate, intense si multilaterale si care contribuie astfel la sporirea la maxim a impactului programului.

Se acorda intaietate retelelor care vizeaza teme legate de prioritatile anuale. Se asteapta ca retelele de orase:
• sa integreze o serie de activitati privind temele de interes comun care trebuie abordate in contextul obiectivelor programului sau al prioritatilor anuale;
• sa stabileasca grupuri tinta pentru care temele alese sunt relevante in mod special si sa implice membri ai comunitatii care isi desfasoara activitatea in domeniul respectiv (de exemplu, experti, asociatii locale, cetateni si grupuri de cetateni afectati in mod direct de tema aleasa, etc.);
• sa serveasca drept fundament pentru initiative si actiuni viitoare intre orasele implicate cu privire la aspectele abordate sau la alte aspecte de interes comun.

Masura privind proiectele societatii civile (3.3.3)

Masura urmareste sa sustina proiecte promovate de parteneriate transnationale si de retele care implica cetatenii in mod direct. Astfel de proiecte reunesc cetateni din diferite contexte in cadrul unor activitati legate direct de politicile Uniunii, cu scopul de a le oferi cetatenilor oportunitatea de a participa in mod concret la procesul de elaborare a politicilor UE in domenii legate de obiectivele programului.

Proiectele ar trebui sa constea in stimularea si organizarea reflectiei, a dezbaterilor si a altor activitati legate de temele prioritare anuale ale programului, sa propuna solutii concrete la care se poate ajunge prin cooperare sau coordonare la nivel european si sa asigure o legatura concreta cu procesul de elaborare a politicilor.

Un proiect al societatii civile trebuie sa includa cel putin doua dintre urmatoarele trei tipuri de activitati:

  • promovarea angajamentului societal si a solidaritatii,
  • colectarea opiniilor,
  • voluntariatul.

Bugetul maxim pentru un proiect: 25.000 euro pentru masura infratiri ale oraselor, 150.000 euro pentru masurile retele de orase si proiecte ale societatii civile.

Date-limita:

4 iunie si 1 septembrie 2015, orele 12.00 (Central European Time) pentru infratiri orase si retele de orase; 1 septembrie 2014, orele 12.00 pentru proiecte ale societatii civile.

Pentru toate componentele / masurile, s-a creat un sistem electronic de depunere a cererilor. Propunerile de proiecte trebuie sa fie depuse utilizand formularul electronic de cerere de grant (e-formularul).

Cererile pe hartie, trimise prin posta, prin fax sau prin e-mail NU sunt acceptate in vederea evaluarii ulterioare.

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Ghidul programului

Website-ul programului

Finantator: Uniunea Europeana

Sursa: UNCJR

[caseta-final-fise]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top