Comertul cu tichete Rabla infloreste pe internet

internaut.jpg

internautSite-urile de anunturi au inceput sa fie impanzite de vanzatorii de vouchere Rabla. Ca sa atraga clientii se folosesc tot felul de tehnici comerciale, cum ar fi preturile modice sau psihologice.

Programul „Rabla” dat nastere, prematur, unei afaceri care ar putea deveni foarte profitabila pentru proprietarii care au reusit sa isi urce „harburile” pe rampele de la Remat.

Desi proprietarii cu dosare eligibile inca nu si-au primit voucherele, acestia le-au scos deja la vanzare pe site-urile special create.

Spre exemplu, pe site-ul www.rabla-2011.ro, sunt postate peste 150 de anunturi prin care sunt scoase la vanzare vouchere „Rabla 2013” in Iasi, in conditiile in care pentru intreg judetul au fost alocate 108 tichete.

Diferenta a aparut din cauza nivelului mult prea ridicat de „precautie” al solicitantilor de tichete, care au postat anunturi incepand chiar cu luna februarie.

Pana sa inceapa distribuirea tichetelor, proprietarii de dosare „Rabla” au continuat sa posteze anunturi pe site, insa explozia s-a produs in acesta saptamana, dupa ce proprietarii s-au vazut „cu sacii in caruta”.
 
„Cum sa dau «voicerul» pe 1 leu?”

Cel mai tentant anunt de pe acest site este al ieseanului Petrica. Acesta a anuntat ca isi vinde „voicerul” (n.r.-asa era trecut pe site) cu 1 leu, insa persoanele care doresc sa achizitioneze tichetul si apeleaza numarul de telefon postat dau peste o mare dezamagire.

„Cum sa dau «voicerul» pe 1 leu? Cred ca s-a jucat fecioru meu pe internet. Pretul e 1.200 euro, castig si eu, castiga si cel care il ia. Masina e deja la Remat Tomesti, am totul complet, e a treia care a intrat. Se vede si la televizor. Initial am vrut sa ii iau un Logan la baiat, dar acum nu mai vrea. Cica vrea masina de masina, nu Dacie”, ne-a spus Petrica.

Cornel se poate lauda cu „performanta” de a fi postat printre primii anunt ca isi va vinde voucherul „Rabla”. Din pacate, regulamentul din acest an i-a fost nefavorabil, astfel ca va trebui sa le raspunda negativ tuturor celor care il vor suna pentru a-i face o oferta.

Tanarul voia sa dea lovitura si se multumea sa primeasca mai putin de jumatate din suma voucherului, doar ca anul 2013 s-a dovedit a fi unul „naspa”. „A picat toata afacerea, nu mai este valabil anuntul. A fost naspa anul asta, s-au dat putine tichete si masina mea n-a mai intrat”, ne-a explicat Cornel insuccesul in afaceri.

„Nu stiu cum a ajuns acolo”

Alti asa zisi „dealeri” de vouchere care au postat anunturi pe site au ajuns subiect de gluma pentru unii „prieteni”, care le-au postat fara voie numarul de telefon.

In acest anunt, proprietarul, care si-a atribuit numele „Voucher”, isi scotea la vanzare tichetul „Rabla” cu 4.500 lei. „Eu nu am nimic de vanzare si nu am dat nicaieri numarul meu, nu stiu cum a ajuns acolo. Dar totusi, ce spuneati ca vand?”, ne-a intrebat mirata o femeie.

Intr-un alt anunt, Matei arata ca intentioneaza sa scape foarte repede de tichetul la care spera de ceva vreme, asa ca l-a scos la „taraba online” pentru doar 30 de lei inca de la inceputul lunii. „Nu mai e valabil niciun anunt, s-a anulat. Nu mi-a intrat masina”, a spus dezamagit Matei.

Piata voucherelor „Rabla” a permis si intrarea unor specialisti in vanzari. Unul dintre proprietari, cel mai probabil pasionat de marketing sau absolvent al unei facultati de profil, a apelat la tactica „pret psihologic” pentru a-si vinde voucherul. Ieseanul solicita nici mai mult nici mai putin decat 3.999 lei, insa nu a putut fi contactat pentru a ne confirma reusita strategiei.

In schimb, Vasile, care a anuntat ca isi vinde voucherul pentru 2100 lei pe 7 iunie, a reusit ce si-a propus chiar din prima zi: „L-am dat repede, nu mai este valabil anuntul. Pretul a fost cel solicitat, 2100”, ne-a spus tanarul.

Anul trecut era mai ieftin
Reprezentantii Remat spun ca si-au incheiat treaba odata cu primirea celor 12 masini ale caror proprietari au avut dosare complete, de utilizarea voucherelor fiind responsabili numai proprietarii autoturimelor ce vor fi casate.

„Problema traseului pe care il urmeaza un voucher dupa ce il atribuim nu mai tine de noi. Voucherele sunt transmisibile, nu este o ilegalitate sa le vinzi sau sa le cedezi. Ideea programului a fost de a se scapa de masinile vechi si de a se cumpara altele noi. Oricum, chiar daca proprietarii au dat masinile colectorilor, vor intra in posesia voucherelor abia spre sfarsitul saptamanii, pentru ca mai au de efectuat niste proceduri. Cel mai probabil, acestia s-au grabit sa posteze pe site-uri anunturi pentru a avea timp sa negocieze si sa gaseasca clienti, pentru ca tichetele au o valabilitate de 45 de zile”, ne-a explicat Catalin Zelinschi, directorul Remat Iasi.

Anul acesta, AFM a pus la dispozitie pentru judetul Iasi 108 vouchere in cadrul programului „Rabla”, care au fost distribuite in seturi de cate 12 catre cei noua colectori avizati. Valoarea unui voucher a fost, in acest an, de 6.500 lei, fata de 3.800 lei in anii trecuti.

Spre comparatie, daca in anii trecuti, a cumpara un voucher cu 2.000 lei la „mica piata” era un pret scump, anul acesta un astfel de cumparator se poate declara cu usurinta norocos. Pe site exista detinatori de vouchere care cer si 6.000 lei pe tichet.

Sursa: Ziarul de Iasi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top