Directorul AFIR: Lipsa capacitatii de finantare privata a fost cea mai mare problema in absorbtia fondurilor destinate agriculturii

agricultura-300x225.jpg

Eugen Popescu, director general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), a declarat in cadrul conferintei organizate de revista Capital ca mare parte din dezangajarea unor fonduri a fost cauzata de lipsa capacitatii investitorilor privati.

„Am permis mai multor proiecte sa intre in sistem. Din aceasta cauza 1,6 miliarde de euro s-au reziliat in 2007-2013. Mai bine sa avem proiecte bune, decat sa reziliem contracte. Nu mai vorbim de experienta beneficiarilor nostri care si-au vazut munca zadarnicita”, a explicat seful AFIR.

Pentru a nu mai intampina astfel de probleme, Eugen Popescu a mentionat ca au fost introduse criterii potrivit carora beneficiarii trebuie sa faca dovada ca detin numerar sa consume doar pentru proiect, in limita a 50% din proiect.

“Vrem sa existe aceasta garantie ca sa stim ca oamenii au bani pentru a demara un proiect. Am mentinut sistemul de plata la factura. Am vazut ca functioneaza si atunci l-am pastrat”, a spus Popescu, in cadrul conferintei “Agricultura in 2016. Vector de crestere economica”, organizata de revista Capital, la USAMV.

Eugen Popescu a precizat ca pe noul program PNDR 2020, din cele 7.691 de proiecte depuse au fost selectate un numar de 4.345 de proiecte, adica 57% din total.

Conditiile s-au inmultit. Este un numar mare de masuri pe care le gestionam. Daca in 2008-2009 s-a preferat lansarea unui numar restrans de masuri, acum vorbim de 16 masuri la nivelul anului 2015. In acest an, alocarea este de 1,8 miliarde euro. Noi suntem pregatiti sa sustinem fonduri de 435 de milioane de euro pentru irigatii. Incercam sa redeschidem alte masuri in acest an.

Sursa: Capital

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top