Ordonanta de gestionare a fondurilor europene pentru infrastructura mare, intoarsa Parlamentului spre reexaminare de catre Presedintie

reexaminare.jpg

Presedintele Klaus Iohannis a transmis, marti, Parlamentului, o cerere de reexaminare privind OUG 68/2015, cu privire la unele masuri de gestionare a instrumentelor structurale din domeniul transporturilor, avertizand ca actualele prevederi nu sunt in acord cu regulamentele UE si nu sunt suficient de clare.

Ordonanta de Urgenta vizata se refera la punerea in acord a legislatiei interne referitoare la gestionarea instrumentelor structurale din domeniul transporturilor cu legislatia europeana in materie.

Ce normative europene ar putea fi incalcate

„Interventiile legislative adoptate in cuprinsul legii mentionate, in forma transmisa la promulgare, se impun a fi reanalizate atat sub aspectul conformitatii acestora cu prevederile art. 123 din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 decembrie 2013, cat si din perspectiva claritatii normelor“, se arata in cererea de reexaminare a presedintelui.

Potrivit acesteia, OUG 68/2015 a creat premisele infiintarii unui organism intermediar pentru transport in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare (2014-2020), care gestioneaza functiile de selectie si evaluare proiecte, monitorizare a implementarii, verificare tehnica si financiara, precum si verificarea achizitiilor publice pentru proiecte de transport, insa seful statului avertizeaza ca normele nu sunt conforme cu directivele UE.

Este afectat procesul de desemnare a autoritatilor de management pentru crearea sistemului de management si control pentru Programul Operational Infrastructura Mare (2014-2020), aspect de natura sa contravina art. 123 din Regulamentul (UE) nr. 1303/2013 al Parlamentului European si al Consiliului din 17 decembrie 2013“, se arata in cerere.

Atentie la „delegarea de functii“!

Iohannis afirma ca se impune utilizarea unei terminologii unitare in cuprinsul OUG, dand ca exemplu un articol care utilizeaza notiunea acord global de grant de delegare de functii, in timp regulamentul european in materie opereaza cu notiunea de acord global de grant.

Presedintele sustine si ca este necesara reanalizarea prevederilor privind categoriile de personal ce urmeaza sa beneficieze de dispozitiile Ordonantei.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top