Orizont 2020: Orase si comunitati inteligente

energie-regenerabila1.jpg

Comisia Europeana a lansat o cerere de propuneri de proiecte in cadrul programului european Orizont 2020, avand ca si tema: Solutii pentru orase si comunitati inteligente integrand proiecte pe energie, transport si TIC.

Status: INACTIV
Depunere pana la: 05.04.2016
Buget: 60.000.000 €

Provocarile cheie pentru orasele si comunitatile inteligente sunt de a creste in mod semnificativ eficienta energetica globala, pentru a exploata mai bine resursa locala, atat in ceea ce priveste aprovizionarea cu energie, precum si prin masuri apropriate.

energie-regenerabilaAcest lucru va implica utilizarea masurilor de eficienta energetica optimizate la nivelul local, utilizarea surselor regenerabile de energie, durabilitatea transportului urban si reducerea drastica a emisiilor de gaze cu efect de sera in zonele urbane – in conditii acceptabile din punct de vedere economic – asigurand totodata conditii de viata mai bune pentru cetateni: facturi mai mici la energie, transport mai rapid, crearea de locuri de munca si, in consecinta, un grad mai mare de rezistenta la efectele schimbarilor climatice (de exemplu efectele insulelor de caldura urbane), etc.

Scop: identificarea, dezvoltarea si implementarea de solutii care pot fi reproduse, echilibrate si integrate in energie, transport si TIC prin parteneriate intre municipalitati si industrii. Propunerile ar trebui sa vizeze urmatoarele aspecte:

– districte/zone cu consum redus (aproape de zero) de energie;
– infrastructuri integrate;
– mobilitate urbana sustenabila.

Impactul asteptat:

– implementarea pe scara larga a solutiilor inovatoare si integrate reproductibile in domeniul energiei, transportului si al TIC;

• cresterea eficientei energetice a comunitatilor locale si oraselor si stimularea utilizarii surselor regenerabile de energie si a sistemului energetic integrat care sa permita participarea activa a consumatorilor;
• cresterea eficientei mobilitatii cu emisii reduse de poluanti si CO2;
• reducerea costurilor de energie;
• crearea de legaturi mai puternice intre orase din statele membre cu diferite pozitii geografice si economice prin cooperare activa. Se preconizeaza ca propunerile vor aduce si beneficii sociale:
• reducerea facturilor la energie pentru toti actorii si mai ales pentru cetateni si autoritatile publice;
• cresterea calitatii vietii prin crearea de locuri de munca locale (care nu pot fi delocalizate) in orase;
• cresterea calitatii aerului.

Descrierea actiunilor de inovare: activitati directe menite sa produca planuri, configurari sau proiecte pentru produse, procese sau servicii noi, modificate sau imbunatatite. In acest scop, se pot include realizarea de prototipuri, teste, demonstratii, actiuni-pilot si de validare a produselor pe scara larga si reproducere pe piata.

Pot depune proiecte: orice entitate publica sau privata constituita legal in tarile participante la program; consortiile pentru proiecte trebuie sa includa autoritati publice ale municipalitatilor/oraselor si reprezentanti industriali.

Fiecare proiect ar trebui sa fie realizat in 2-3 comunitati si/sau orase de referinta.

Aditional, fiecare proiect ar trebui sa co-includa 2-3 comunitati si/sau orase in care sa poata fi reproduse solutiile integrate gasite.

Propunerile facute in cadrul proiectelor trebuie sa fie incluse in planurile urbane integrate.

Partenerii implicati trebuie sa se angajeze la reproducerea cu succes a demonstratiilor/solutiilor, mai ales in orasele/comunitatile co-implicate, etc.

Bugetul cererii: 60.000.000 €; cofinantare 70% pentru actiunile de inovare. Pot primi 100% cofinantare organizatiile sau institutiile non-profit.

Data de depunerea a aplicatiilor: 5 aprilie 2016.

DOCUMENTATIE

Puteti descarca urmatoarele documente utile:

Ghidul programului

Website-ul programului

Finantator: Uniunea Europeana

Sursa: UNCJR

[caseta-final-fise]

2 Replies to “Orizont 2020: Orase si comunitati inteligente”

  1. Florin Balint spune:

    Buna ziua
    Va supun spre analiza
    Axa prioritara 6 – Promovarea energiei curate si eficientei energetice in vederea sustinerii unei economii cu emisii scazute de carbon:
    Obiectivul specific 6.1. Cresterea productiei de energie din resurse regenerabile mai putin exploatate (biomasa, biogaz, geotermal), sectorul productie;

    In Hz 2020 sunt eligibile orase cu >400.000 locuitori

  2. ciurel gh spune:

    BUNA ZIUA,
    LUCREZ LA PRIMARIA DROBETA TURNU SEVERIN
    AS VREA SA STIU DACA NOI PUTEM DEPUNE PROIECT PE PROGRAMUL ORIZONT 2020 Orase si comunitati inteligente SI CARE ESTE CONTA DE COFINANTARE
    AM VREA SA DEPUNEM PENTRU FOLOSIRE ENERGIE REGENERABILA(PANOURI SOLARE, PARC EOLIAN, ETC)
    VA MULTUMESC
    CU STIMA
    CIUREL GH

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top