Statele UE care nu accepta refugiati ar putea pierde fonduri comunitare

bani-716x300.jpg

Tarile Uniunii Europene care nu accepta refugiati in cadrul sistemului de redistribuire propus de Comisia Europeana ar putea pierde accesul la fonduri comunitare, conform unui proiect de modificare a Regulamentului Dublin, afirma eurodeputata Cecilia Wikstroem.

„Este imposibil ca Regulamentul Dublin sa fie mentinut in forma actuala”, a declarat, pentru EUObserver, eurodeputata suedeza Cecilia Wikstroem, responsabila de elaborarea pozitiei Parlamentului European privind modificarea sistemului european de gestionare a solicitarilor de azil.

Cei mai multi extracomunitari veniti in Uniunea Europeana in ultimii ani au depus solicitari de azil in doar cateva tari, in principal in Germania. In contextul presiunilor migratorii asupra unui numar restrans de tari, precum Italia, Grecia si Germania, Comisia Europeana a cerut solidaritate la nivelul Uniunii Europene in distribuirea refugiatilor. Dat fiind ca ideea a intampinat rezistenta Grupului Visegrad (Cehia, Slovacia, Ungaria si Polonia), la un moment dat s-a propus achitarea unei taxe de solidaritate de 250.000 de euro pentru orice refugiat refuzat.

Wikstroem a explicat acum ca s-a renuntat la ideea acestei amenzi, din multe cauze. „Niciun grup parlamentar din UE nu ar sustine aceasta initiativa, ar fi foarte complicat sa se trimita bani in acest mod. In plus, nu cred ca trebuie sa punem vreun pret pe capul cuiva„, a argumentat eurodeputata.

In schimb, Wikstroem a cerut serviciului juridic al Parlamentului European sa analizeze posibilitatea restrictionarii accesului la fonduri UE pentru tarile care nu accepta refugiati.

Mai multi lideri europeni au cerut Uniunii Europene sa initieze proceduri de sanctionare a tarilor central si est-europene care nu accepta imigranti extracomunitari in cadrul sistemului de distribuire pe cote stabilit de Comisia Europeana. Consiliul Uniunii Europene a stabilit, in septembrie 2015, sa distribuie pe baza de cote 160.000 de refugiati extracomunitari ajunsi in spatiul UE. Romania, Cehia, Slovacia si Ungaria au votat, in Consiliul UE pentru Justitie si Afaceri Interne, impotriva sistemului de relocare a imigrantilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobata. Dupa atentatele comise la Paris in noiembrie 2015, Polonia a semnalat ca nu va mai primi refugiati.

Sursa: Ziarul Financiar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *