Romania risca sa piarda 300 milioane de euro din cadrul Programului Operational pentru Pescuit

Gestionarea fondurilor, ANPA, intarzieri, Programul Operational pentru Pescuit

„Pentru a putea primi fondurile alocate Romaniei de Comisia Europeana, ANPA „Autoritatea de Management desemnata pentru gestionarea acestor fonduri” trebuia sa puna la punct o serie de proceduri clare prin care sa demonstreze ca poate asigura corectitudinea si transparenta necesare gestionarii fondurilor europene.

Pe langa intarzierile de peste doi ani (reamintim ca fondurile sunt disponibile de la 1 ianuarie 2007), responsabilii ANPA dau dovada de lipsa de transparenta. Astfel, Asociatia Salvati Dunarea si Delta a fost scoasa „dintr-o regretabila eroare” din lista de corespondenta a Comitetului de Monitorizare in care este membra cu drept de vot.”, se arata intr-o scrisoare deschisa a Coalitiei.

In aceasta se mai precizeaza ca membrii Comitetului de Monitorizare nu au fost informati cu privire la stadiul si rezultatele procesului de evaluare a ANPA. Astfel, membrii CM au aflat pe cai indirecte ca ANPA nu este inca acreditata de organismele nationale si europene abilitate, neputand astfel folosi fondurile europene pentru proiectele potentialilor beneficiari.

„Consideram initiativa Ministerului Agriculturii de a schimba Autoritatea de Management ca un pas absolut necesar pentru deblocarea situatiei din cadrul Programului Operational de Pescuit. In caz contrar exista riscul ca guvernul pe care il reprezentati sa fie responsabil de pierderea fondurilor alocate de Uniunea Europeana pentru dezvoltarea pescuitului si a acvaculturii in Romania, in conditiile in care Guvernul Romaniei este de doi ani contributor la bugetul Uniunii Europene”, considera membrii Coalitiei pentru Fonduri Structurale.

Acestia solicita premierului Emil Boc si ministrului agriculturii, Ilie Sarbu, sa realizeze cu celeritate toate demersurile necesare pentru finalizarea cadrului institutional care sa permita gestionarea fondurilor europene alocate de UE pentru pescuitul romanesc in acord cu standardele de eficienta si transparenta stabilite prin documentele Comisiei Europene.

Sursa: Portalul National de Administratie Publica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top