Solutii si masuri anticriza in cercetare!

Deci, am platit taxa de… , de fapt n-am inteles bine ce am platit si de ce. Unii zic ca este taxa de minimis, alti zic forfetara. Am auzit argumentarea la TV, cica’ unele firme nu declara profitul real, ca sa nu plateasca impozitul pe profit – care profit? Mai tarziu am auzit ca de fapt cei rai platnici sunt niste compani mari in dificultate, pe care statul din cind in cind le mai iarta – asa e regula! Acestia,  majoritatea erau de stat, mai nou au aparut si privati, multinationale, dar tot mari. In orice caz, exclus sa fie IMM-ri , ele sunt jupuite  si tabacite, luate la bani marunti zilnic de Fisc si ITM.

Sunt un micro, o organizatie de cercetare, care prin statut este obligata sa reinvesteasca profitul in activitati de cercetare sau formare. Traind prin proiecte, ne zbatem sa acoperim cofinantarea, asa am supravietuit pina acum. Sursele proprii provin din activitati de consultanta sau in cel mai fericit caz  – un contract direct cu benefiari. Daca nici acestea nu se intampla, venim cu bani de acasa ca sa acoperim cofinantarea.  

Anul asta, ca sa fie treaba facuta  bine pina la capat, ne- au taiat fondurile la INOVARE cu 50% ( contractele incepute din 2007), au suspendat  contractele incepute din 2008. Anuntul s-a facut in luna Martie, dupa ce cheltuisem jumatatea din devizul aprobat si parafat. Dupa ceva timp, m-am lamurit care este treaba,  ultimele contracte le vom face oricum anul asta, doar plata va fi suspendata, la anu’ – am devenit investitori, creditori  ai statului sau voluntari! Am aflat deasemena, ca nu mai sunt alte apeluri anul asta, si eu planificasem sa ma bag cu un proiect baban la PARTENERIATE. Gata, hai la STRUCTURALE. Am depus si acolo unul serios, bine inteles nu astept sa am raspuns acum,  pina la raspuns  mai e.

Azi am aflat ca iarasi se taie  bugetul, si chiar la structurale, cu un miliard! – pai, au o mare preocupare sa acopera lefurile (deficitul bugetar). Dar cum ramane cu atragerea fondurilor europene?  Gata pregatesc  bagajele, ca nu se stie ce ne mai taie la disperare. Nu mai stim ce planificam, ce strategii adoptam, a devenit ca la jocuri de noroc – pe ce ne bazam?

Fiind cercetator, imi plac sloganurile din „Strategia …..”  si „PN II” – „ne vom dezvolta prin cunoastere…”, „…cercetarea este prioritara…”, „…prin cresterea valorii adaugate..”, chiar le-am crezut la un moment dat in aceasta  solutie!

Am si eu niste „off-uri” ca toate lumea. Ce ma sfatuiti, sa mai stau? Vai de capul  lor!  de asa solutii si masuri anticriza, care ne omoara cu zile.

About Perparim Demi

Am absolvit ingineria in metalurgie din 1974, specializat (1975-1976, China) ca tehnolog de aglomerare – furnale. In perioada 1976 – 1981 am participat in punerea in functiune mai multor sectii din sectorul primar al siderurgiei, ca fabrica de aglomerare, furnal, otelarie LD, ferro-crom etc. Am 16 ani experienta in productie si 17 ani in cercetare. In perioada 2006-08, am facut doua specializari in Project Management, PM si PMP. Activitatea si experienta mea profesionala se regasesc in mai multe lucrari de cercetare, proiecte, publicatii in domeniile tehnologiei minerare, mineralogie sintetica, modelarea si optimizarea proceselor, soft tehnologic, simulare pilot a proceselor etc. Conduc ca manager firma MIGRAL, o microintreprindere cu activitate principala CD, din Bucuresti. Obiectivul meu principal este sa infiintez un centru experimental, si sa il transform intr-un incubator de tineri cercetatori, specializati in domeniul tehnologiilor siderurgice, care sa devin capabil sa puna in aplicare idei novatoare in domeniile mediului, eficientizarii si calitatii, si sa ofera otelariilor din Romania aplicatii si idei competitive pentru depasirea decalajului creat fata de industria moderna din tarile dezvoltate. Consider importanta si necesara comunicarea dintre specialisti, informarea si formarea de opinii in domeniul cercetarii, schimbul de experienta si colaborare, nu numai cu cei activi care au deschis deja drumul, dar mai ales cu cei care au intarziat sau tinerii absolventi cu potential inca nepus la evidenta. Vreu sa cred ca, cu experienta lunga pe care o am in domeniu, pot sa-i indrum, sa-i ajut, sa-i cooptez in proiectele mele de viitor.

2 thoughts on “Solutii si masuri anticriza in cercetare!”

  1. Irina Stoian spune:

    Eu mai stau…..dar voi tinti FP7 sau orice altceva finantat din exterior

  2. Codrin spune:

    Eu zic sa mai stati….!
    Si eu ma chinui in acest moment sa accesez un grant pentru un proiect de cercetare, dar, in domeniul meu de activitate, nu prea sunt fonduri….!Si chiar daca ar fi nu cred ca as putea avea fara o “intrare” pe usa din dos!!!…dar..trebuie sa incercam!Doar noi putem face tara asta mai buna!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.