Apel pentru artisti, sa facem Pantelimonul frumos

pantelimonul_petrece.jpg

La trei ani de la deschiderea Turnului de apa si Arta din Pantelimon, Make a Point deruleaza un nou proiect de arta la inaltime.

Locuitorii cartierului isi spun povestile, artistii le urca pe acoperisuri, publicul le admira din turn.

Viata cartierului, nescrisa in vreun manual de istorie, ramane acolo, intre cer si pamant, ca s-o descopere oricine, oricand are chef de o plimbare prin istoria trecuta si contemporana a Bucurestilor.

Primul tramvai electric din Bucuresti, demolarile din anii 80, termoizolarile de acum, viata clasei muncitoare care a construit socialismul si s-a mutat inapoi la tara, si viata tineretului care acum afla cum era inainte. Toate sunt povestile cartierului Pantelimon, pe care o seama de artisti le vor urca in acest an pe blocurile gri si pe fostele hale industriale inca ramase in picioare in estul Capitalei. Va fi un fel de Facebook cu postari reale, intr-un spatiu beton si cu vizualizari, mai ales prin „scroll up”, din Turnul de apa si arta Make a Point.

Proiectul Uriasi de Pantelimon a avut episodul pilot la sfarsitul anului trecut cu sprijinul ARCUB. Cu ajutorul unui antropolog, Andreea Dragan, Make a Point colectioneaza acum povestile Pantelimonului. in luna iulie, artisti din Romania si din lume vor fi invitati sa transforme povestile in imagini de neuitat. Schitele rezultate din aceasta intalnire, a povestilor cu imaginatia artistilor, vor fi jurizate in luna august, iar lucrarile castigatoare vor fi urcate apoi pe cladirile din jurul Turnului de Arta.

Deschiderea expozitiei in aer liber va avea loc in 13-15 octombrie 2017, in cadrul Zilelor Urban Art „Uriasi de Pantelimon”, o manifestare ce va cuprinde evenimente de arta urbana, conferinte, workshopuri, proiectii tematice de film documentar si intalniri cu artistii la lucru.

Unde?

Spatiile avute in vedere intr-o prima etapa sunt: fosta Filatura de Bumbac, fosta Centrala a Lanii, fosta Postavarie Romana.
Faptul ca aceste spatii inca exista – spre deosebire de alte foste uzine bucurestene detonate pentru a face loc unor imobile sau mall-uri – a facut fireasca folosirea lor ca sevalete naturale pentru a scoate cartierul din anonimat si a duce arta si dincolo de inelul central al orasului.

Cu cine?

Artistii – peste 50 de pictori, arhitecti, urbanisti si designeri – vor cunoaste cu aceasta ocazie comunitatea si vor contribui la un mod inedit pentru Romania de a-si face cunoscute povestile. Conceptul de arta urbana care revitalizeaza suburbiile industrializate ale oraselor este unul intens folosit in lume la ora actuala.

Pentru a te inscrie, te rugam sa ne trimiti o propunere pe cat posibil detaliata a proiectului tau continand:
(1) un portofoliu
(2) formularul de inscriere
(3) o motivatie scurta a ta pentru a participa
(4) lucrarea pe care alegi sa o propui sau a elementelor care te-au inspirat
(5) o lista de necesar de productie sau un buget intocmit

Intrucat bugetul nostru este unul redus, incurajam propunerile specifice, care presupun costuri reduse. Situl cu spatiile si suprafetele pe care se poate interveni pot fi vazute aici.

Selectia artistilor si a lucrarilor care urmeaza sa fie executate va fi decisa de creatorii proiectului, iar participantii vor fi anuntati pana la finalul lunii august. incepand cu acel moment si pana pe 15 octombrie vor fi alocate perioade specifice pentru executia lucrarilor. intre 13 si 15 octombrie va avea loc evenimentul Street Art Days, cand interventiile vor fi prezentate publicului.

Dupa ce lucrarile sunt terminate, ele vor fi incluse intr-o competitie, iar premiile vor insuma 3000 euro. in timpul acestui eveniment este randul locuitorilor si a participantilor de la Street Art Days sa-si voteze preferatele.

Organizatorii raman deschisi catre diferite medii si expresii a interventiilor artistice si astepta propunerile pana pe data de 15 august 2017, la adresa de email [email protected]

Sursa: Stiri.ong

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.