APIA a efectuat 21 de plati din Fondul European de Garantare Agricola

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a efectuat pana in prezent 21 de plati din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA), in valoare totala de 17.654.814, 69 lei pentru producatorii care au finalizat lucrarile in vie in cursul anului 2007 si a aprobat 13 cereri de plata pentru restituirile la exportul produselor agricole, insumand o valoare totala de 20.542,31 lei.

In ceea ce priveste masura Restructurarea/Reconversia Plantatiilor Viticole, pentru campania viticola 2007/2008 Romania a primit o alocare financiara de 25.068.762 euro pentru 3.008 hectare, conform deciziei CE 5293/6.11.2007. Pana la aceasta data au fost depuse de catre producatori 550 de cereri de sprijin financiar.

La sediul central al Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura exista 14 cereri in curs de analizare, acestea urmand a fi platite. Valoarea totala este de 6.423.749,62 lei (2.049.696,75 euro) pentru producatorii care au terminat lucrarile, conform planului aprobat.

O data cu reluarea lucrarilor in vie, producatorii isi pot depune la Centrele Judetene APIA, documentele care sa ateste finalizarea masurilor incepute in toamna, respectiv declaratiile de finalizare si procesele verbale de receptie finala cantitativa si calitativa, intocmite de Inspectia de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol.

APIA urmeaza sa efectueze platile in urma verificarilor proprii si in ordinea depunerii dosarelor.
Mentionam ca pentru campania viticola 2006/2007 tara noastra a primit din partea Comisiei Europene o alocare financiara de 8.299.484 euro pentru 1060 hectare, din care APIA a platit 6.893.688 euro pentru 1180 hectare (cifre care au fost raportate la Bruxelles). Beneficiarii ajutorului financiar sunt viticultorii care doresc sa-si modernizeze plantatiile pe baza unui plan de restructurare si reconversie si ale caror exploatatii sunt situate intr-un stat membru sau in regiunile unui stat membru pentru care s-a intocmit inventarul potentialului de productie, Romania indeplinind aceasta conditie.

De asemenea, tot din fonduri FEGA, prin APIA se efectueaza restituirile la exportul produselor agricole, in scopul acoperirii diferentei dintre preturile practicate pe piata interna a Uniunii Europene si preturile mondiale si de a facilitata accesul exportatorilor pe pietele tarilor terte. Astfel, in cursul anului 2007 au fost depuse 32 de cereri de plata a restituirilor la export, insumand o valoare totala de plata de 70.913 lei, pentru urmatoarele grupe de produse: cereale, zahar, fructe si legume procesate.

Pana in prezent au fost aprobate 13 cereri de plata a restituirii, insumand o valoare totala de 20.542,31 lei. De asemenea, se afla in curs de plata cereri ce totalizeaza 16.058,30 lei, celelalte 10 dosare de plata fiind in curs de completare cu documente ce trebuie prezentate de catre operatorii economici.

Plata restituirii se efectueaza intr-un termen de 3 luni, calculat din ziua in care A.P.I.A. se afla in posesia tuturor documentelor si informatiilor necesare pentru a da curs cererii de plata. Sunt stabilite insa prin Regulamentul Nr. 800/1999 termene foarte lungi pentru ca operatorii sa poata face dovezile necesare, pentru parasirea de catre marfuri a teritoriului comunitar, a dovezilor de import in tara terta – pana la 12 luni de la data accceptarii declaratiei vamale de export-termene ce pot fi prelungite, cu reducerea corespunzatoare a restituirii.

Sursa: Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top