UE isi regandeste politicile agricole

Daca inainte fermierii primeau frecvent bani pentru a nu-si cultiva terenurile, acum Bruxelles-ul vrea sa incurajeze cresterea productiei agricole.

Sistemul de subventii a fost conceput in momentul in care supraproductia reprezenta un motiv de ingrijorare pentru oficialii europeni, care vroiau sa evite prabusirea preturilor la alimente.

Banii au ajuns la fermieri precum John si Gitte Abrahamson, de exemplu, care primesc 1.500 dolari pe an de la Uniunea Europeana pentru a-si inchiria terenul de 37 de acri, din mediul rural danez, unui club de echitatie, relateaza Wall Street Journal.

Aceasta suma provine din sprijinul anual de 75 miliarde de dolari pe care Uniunea Europeana il da conform unui plan menit sa reduca surplusul de productie.

Luna trecuta, UE a suspendat reglementarile care le cereau fermierilor sa pastreze necultivate 10% din terenurile lor si a modificat in crestere cotele care limitau cantitatea de lapte pe care fiecare tara membra avea voie s-o produca.

Bruxelles-ul devine totodata mai ferm si spune ca tarile trebuie sa ajunga la un consens pentru a reduce subventiile individuale si pentru a folosi banii UE ca sa gaseasca o solutie de ieftinire a alimentelor.

Danemarca acorda anual 500.000 de dolari scolilor de echitatie, Marea Britanie cheltuieste 800 de milioane de dolari pe proiecte de mediu, iar Polonia aloca anul acesta aproape 1 miliard de dolari pe programe de impadurire, toate in detrimentul suprafetelor agricole arabile, scrie Wall Street Journal.

Franta, care va prelua presedintia UE luna viitoare considera ca e timpul ca aceste politici sa fie revizuite. Politicienii de la Paris vor ca UE sa stimuleze productia agricola platindu-le fermierilor o suma fixa pentru fiecare tona de cereale produsa.

Londra vrea subventii reduse

Britanicii considera insa ca tocmai subventiile acordate de UE au dus la o scadere a productiei globale de alimente pentru ca blocul comunitar a vandut surplusul pe pietele in curs de dezvoltare la preturi mici, descurajand astfel agricultura locala.

Marea Britanie vrea ca subventiile sa fie reduse treptat, iar proprietarilor de pamant sa li se dea o suma de bani pentru fiecare hectar, urmand ca piata sa decida care este cea mai profitabila solutie pentru acel teren.

Sursa: Adevarul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top