Stiati ca numele firmei va poate da bataie de cap

Am participat recent la conferință Freelanceri.ro și (pe lângă multe alte subiecte interesante) un subiect mi-a atras atenția: ține de drept intelectual. Conform IMMRomania.roLegislatia romaneasca reglementeaza inregistrarea marcii prin Legea 84/1998, iar inregistrarea numelui comercial, a siglei sau a emblemei firmei, prin Legea 26/1990. Din pacate, in nici una din aceste legi nu exista prevederi exprese care sa reglementeze examinarea anterioritatii numelui comercial in raport cu marca si respectiv, a marcii in raport cu numele comercial”.

Consider că este un aspect despre care se va auzi din ce în ce mai mult în viitor, atunci când astfel de conflicte vor fi din ce în ce mai publice. Pentru detalii consultați un avocat specializat în proprietatea intelectuală sau cel puțin documentați-vă. Se pot evita conflicte costisitoare și din care nu prea sunt șanse de ieșire.

Scurt studiu de caz: Conform Wikipedia “Megadeth represents the annihilation of power. We spell the name phonetically because the meaning to us is the same as you get out of the dictionary; it’s hypothetical body count after a nuclear fallout. It’s a million deaths, and we want to leave our audience shell-shocked wherever we go.” Cel ce a numit astfel formația a fost Dave Mustaine.

Totuși, până la a discuta despre existența unui drept de protecție intelectuală asupra numelui, cum aș putea să-mi numesc astfel firma, uitându-mă și peste ce înseamnă …

About Valentin Mazareanu

Valentin P. Mazăreanu, doctor în economie. Subiecte de interes: managementul riscului, securitatea informaţională, managementul proiectelor. Ocupaţii în prezent: project manager al www.managementul-riscurilor.ro, Co-Regional Director of PRMIA Bucharest Chapter, Director General al Paideia Consulting SRL Iasi, Expert IT în proiecte cu finanţare nerambursabilă. Studii: liceu militar, facultate de drept, master în Sisteme Informaţionale pentru Afaceri, studii doctorale în economie. Dezvoltare profesională: stagiu de cercetare în Franţa, Poitiers (subiect: managementul riscului); şcoală de vară în Finlanda, Jyvaskyla (subiect: managementul riscului, dreptul de proprietate intectuală, knowledge management); training internaţional Slovenia, Ljubljana (subiect: managementul proiectelor internaţionale); training naţional Romania, Iaşi (subiect: antreprenoriat, Analiză Tranzacţională, NLP, Comunicare şi Negociere).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.