10 ani de cooperare intre Romania si Norvegia in cadrul Granturilor SEE si norvegiene

norvegia1.jpg

Peste 800 de proiecte au fost finalizate cu succes in cadrul Granturilor SEE si norvegiene, in aprilie 2017, in domenii precum sprijinirea afacerilor ecologice, cercetare, justitie si afaceri interne, reducerea saraciei si incluziune sociala.

Granturile SEE si norvegiene sprijina dezvoltarea sociala si economica a Romaniei, precum si relatiile bilaterale si cooperarea dintre Romania si Norvegia, Islanda si Liechtenstein inca din anul 2007. Anul acesta, 2017, marcheaza cea de-a 10-a aniversare a Granturilor SEE si norvegiene in Romania.

Doamna Rovana Plumb, ministru delegat pentru Fonduri Europene (MDRAPFE) si ambasadorul Regatului Norvegiei in Romania, doamna Tove Bruvik Westberg, au vorbit, in cadrul unei conferinte de presa, desfasurata astazi la Hanul Gabroveni, despre rezultatele pozitive obtinute in cadrul proiectelor finantate prin Granturile SEE si norvegiene in perioada 2009-2014, si finalizate in aprilie 2017. in total, au fost finantate peste 800 de proiecte. Acestea s-au derulat in domenii cheie pentru dezvoltarea Romaniei, cum ar fi, protectia mediului, sanatate publica, incluziune sociala, imbunatatirea situatiei populatiei Roma, justitie si afaceri interne.

De asemenea, au fost mentionate si prioritatile urmatoarei perioade de finantare 2014-2021, in valoare totala de 502,5 milioane euro. in acord cu prioritatile Romaniei si ale statelor donatoare, Granturile SEE si norvegiene 2014-2021 vizeaza domenii ca dezvoltarea afacerilor, cercetare, sanatate publica, dezvoltare locala si reducerea saraciei, energie regenerabila, mediu, antreprenoriat cultural, societate civila, justitie si afaceri interne.

Romania este cel de-al doilea stat beneficiar, ca marime a investitiei. Ţara noastra a primit finantare inca din 2007, cand s-a alaturat Uniunii Europene si a semnat Acordul privind Spatiul Economic European (SEE). in total, din 2007 pana in 2021, Romania va beneficia de 906 milioane euro fonduri externe nerambursabile.
Granturile SEE si norvegiene au ca obiectiv reducerea disparitatilor economice si sociale in Europa si intarirea relatiilor bilaterale cu Romania si alte state din regiune.

Rezultatele cooperarii noastre sunt deosebit de incurajatoare: intreprinderile care au primit finantare au devenit mai competitive si mai ecologice si au fost create noi locuri de munca. Multe femei din medii defavorizate au participat la programe de preventie a cancerului si au primit tratament adecvat unde a fost cazul, pentru a mentiona doar cateva exemple. Munca depusa de promotorii de proiecte si de partenerii lor, romani si norvegieni deopotriva, a dat roade. Acest lucru este foarte incurajator pentru viitor, mai ales ca vom continua colaborarea, a precizat d-na Tove Bruvik Westberg, Ambasadorul Regatului Norvegiei in Romania.

Ministrul delegat pentru fonduri europene a transmis un mesaj de multumire Regatului Norvegiei pentru sprijinul financiar acordat in acesti ani si a apreciat demersurile de a fi continuate proiectele ce duc la cresterea calitatii vietii romanilor.

Evenimentul a avut loc la Hanul Gabroveni, care a fost restaurat cu ajutorul unui grant oferit de Norvegia, Islanda si Liechtenstein in cadrul Granturilor SEE 2007-2009.

Despre Granturile SEE si norvegiene Granturile SEE si norvegiene reprezinta contributia Regatului Norvegiei, Islandei si Principatului Liechtenstein la reducerea disparitatilor economice si sociale in Spatiul Economic European si la intarirea relatiilor bilaterale cu 15 state din Europa Centrala si de Est si din zona baltica. Baza Granturilor SEE si norvegiene o reprezinta Acordul privind Spatiul Economic European (SEE), prin care cele trei state SEE/ AELS, Islanda, Liechtenstein si Norvegia, participa la piata interna europeana.

Sursa: MDRAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.