10 greseli de evitat in scrierea planului de afaceri

femeie_agenda.jpg

femeie_agendaScrierea planului de afaceri este un pas important in initierea oricarei afaceri. Un plan de afaceri bine scris te poate ajuta sa obtii finantare, sa recrutezi parteneri si angajati si, de ce nu, sa iti clarifici mai bine ideea de afaceri.

La polul opus, un plan plin de greseli te poate duce intr-un timp mult mai scurt la esec, asa ca asigura-te ca stii care sunt cele mai frecvente greseli care apar in planul de afaceri si invata sa le eviti.

1. Obiective vagi

Obiectivele pe care le ti le propui pentru afacerea ta nu trebuie sa fie sloganuri de marketing ci sa reflecte clar care sunt lucrurile pe care vrei sa le faci si cum intentionezi sa le pui in aplicare. Atunci cand iti definesti obiectivele, aplica regula SMART (specific, masurabil, accesibil, relevant, incadrat in timp).

Obiectivele clare si consistente sunt usor de urmarit si te ajuta sa mentii directia afacerii, pentru ca pe baza lor iti vei monitoriza progresul.

Pentru a-ti formula cat mai corect obiectivele afacerii, iti recomand sa citesti articolul: Ce sunt obiectivele SMART.

2. Lipsa cercetarii

Din dorinta de a-ti pune cat mai repede planul de afaceri pe hartie, vei fi tentat sa nu faci o cercetare a pietei sau sa faci una superficiala, gandindu-te ca o vei mai imbunatati pe parcurs.

Lipsa acestei componente, te poate costa enorm de mult pe termen lung, asa ca ar trebui sa studiezi intens industria in care urmeaza sa activezi cu mult inainte de a te lansa in afaceri si sa te asiguri ca datele pe care le obtii sunt la zi si usor de verificat. Invata cat mai mult despre domeniul tau de activitate, tendintele si evolutia lui, despre clientii tai si comportamentul lor de cumparare, despre competitori si strategiile lor, pentru a demonstra celui care iti va evalua planul de afaceri ca iti cunosti piata si este pregatit sa faci fata concurentei.

3. Estimari nerealiste

Antreprenorii cad adesea in capcana estimarilor nerealiste pentru un business: numarul clientilor potentiali, costurile de productie, nivelul vanzarilor sau pretul la care pot vinde produsele si serviciile. Premisele de la care pornesti sunt foarte importante pentru ca influenteaza toate deciziile ulterioare: daca cifrele incluse in planul tau sunt intr-o discrepanta totala fata de evolutia pietei, un potential investitor va sesiza asta imediat.

Datele nerealiste sunt usor de detectat de experti si iti pot afecta credibilitatea si implicit sansa la finantare. In plus, trebuie sa fii pregatit sa iti sustii proiectiile financiare si sa oferi explicatii detaliate acolo unde este cazul.

In aceasta etapa iti poti usura semnificativ munca utilizand o aplicatie Excel pentru planuri de afaceri cum este The Plan. Acest soft a fost creat special pentru antreprenori si nu ai nevoie de cunostinte de contabilitate extinse pentru a putea profita de avantajele lui.

Cu ajutorul lui poti efectua previziuni financiare generand ulterior toate rapoartele financiar-contabile necesare evaluarii rentabilitatii unei idei de afacere.

Citeste mai multe pe: Plandeafacere.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top