12,43 milioane euro pentru crearea de spatii verzi si zone de agrement in orase in Regiunea Centru

reabilitare-urbana-1.jpg

ADR Centru anunta lansarea prioritatii de investitii 5.2, prin care Regiunea Centru dispune de un buget de 12,43 milioane euro fonduri nerambursabile, pentru proiecte ce vizeaza revitalizarea oraselor. Pe aceasta prioritate vor putea depune proiecte doar primariile de orase sau municipii, cu exceptia celor sase resedinte de judet din Regiunea Centru. Pentru municipiile resedinta de judet fondurile nerambursabile pentru dezvoltare urbana se vor aloca prin Axa 4 a POR 2014-2020.

Primariile au la dispozitie doua luni pentru a putea pregati proiectele daca vor sa fie printre primele in randul celor ce depun proiectele, cererile de finantare putand fi depuse incepand cu data de 25.05.2016, ora 12.00. Fiind un apel competitiv, proiectele pot fi depuse doar pe o perioada de 6 luni, apelul suspendandu-se la data de 25.11.2016, ora 12.00. Proiectele se pot pregati si in parteneriat de catre primarii si consiliile judetene,  lider de parteneriat fiind primaria de oras.

In cadrul acestei prioritati de investitii, sunt eligibile spre finantare proiectele prin care se vor realiza investitii si lucrari de reconversie functionala, adica reutilizare a unor terenuri si suprafete degradate, vacante sau neutilizate din interiorul oraselor, pentru transformarea lor in zone de agrement si petrecere a timpului liber pentru cetateni. Transformarea terenurilor neutilizate si abandonate in parcuri, gradini publice, scuaruri, are ca scop imbunatatirea conditiilor de viata ale cetatenilor, principalul rezultat urmarit fiind acela de a creste suprafetele verzi din mediul urban, reducerea nivelului de poluare si imbunatatirea aspectului estetic al oraselor. Se va acorda prioritate la finantare proiectelor din acele orase care inregistreaza valori reduse in ceea ce priveste suprafata spatiilor verzi, respectiv sub 10 mp/locuitor. O cerere de finantare poate sa contina mai multe locatii de implementare, terenuri si suprafete abandonate si neutilizate, fiecare locatie avand o suprafata minima de 1000 mp.

Pentru a putea fi finantat, un proiect trebuie sa aiba o valoare totala a investitiei de minim 100.000 euro, dar nu mai mult de 5 milioane de euro. Solicitantii de fonduri vor contribui cu o co-finantare de minim 2% din valoarea cheltuielilor eligibile a proiectului. Valoarea totala a investitiei cuprinde atat valoarea cheltuielilor eligibile, cat si valoarea  cheltuielilor neeligibile realizate prin proiect. Valoarea maxima totala a unui proiect nu poate fi majorata in timpul implementarii proiectului, orice depasire a valorii acesteia ducand la neeligibilitatea proiectului. Prin valoarea neeligibila a proiectului se intelege valoarea cheltuielilor aferente realizarii proiectului, dar care nu sunt decontate fiind considerate neeligibile, la data incheierii contractului de finantare.

Mai multe detalii despre apelul de proiecte de imbunatatire a mediului urban aici.

Sursa: ADR Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top