150 de milioane de euro, alocati suplimentar pentru creditele destinate IMM-urilor romanesti, cu garantii UE

Bani-pixabay.jpg

Firmele mici si mijlocii (IMM) din Romania vor avea la dispozitie inca 150 de milioane de euro sub forma de credite bancare cu garantii europene, in conditii avantajoase, printr-o suplimentare de buget la Programul Operational Initiativa pentru IMM-uri, a decis, joi, Guvernul.

Astfel, POIIMM va ajunge la o alocare totala de 250 de milioane de euro, prin mutarea fondurilor de 150 de milioane de euro aici de la anumite axe ale Programului Operational Regional 2014-2020, a anuntat, joi, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP).

Decizia guvernului de a muta banii la POIIMM survine in conditiile in care acest program, care este implementat practic de banci private, a ajuns la o rata de absorbtie de 83,78%, in timp ce POR are o rata efectiva de absorbtie de numai 0,87% ca rambursari de cheltuieli de la Comisia Europeana.

De asemenea, Guvernul a transferat acest program de la Ministerul Fondurilor Europene inapoi la Ministerul Dezvoltarii. in februarie 2018 actualul Guvern mutase POIIMM de la MDRAP la MFE. Astfel, POIIMM va fi administrat ca axa prioritara in cadrul POR 2014-2020.

Prin implementarea instrumentului de garantare neplafonata, Programul Operasional Initiativa pentru IMM urmareste inlesnirea accesului la finantare al IMM-urilor din Romania, in vederea cresterii productivitatii, inovarii si a capacitatiia IMM-urilor de a creste pe pietele regionale, nationale si internationale.

Pe baza experientei acumulate prin implementarea JEREMIE in Romania in perioada de programare 2014-2020, actualul POIIMM faciliteaza accesul IMMurilor la finantare prin furnizarea de garantii printr-un instrument care va utiliza resurse de la programul european de inovare HORIZON 2020, Fondul European de Investitii, Banca Europeana de Invetitii si Fondul European de Dezvoltare Regionala, cu scopul de a genera imprumuturi aditionale IMM-urilor.

Fondul European de Dezvoltare Regionala este parte a Politicii de coeziune a Uniunii Europene, alaturi de Fondul de Coeziune si Fondul Social European.

Firmele mici si mijlocii din Romania pot accesa, incepand cu luna septembrie 2017, credite in cadrul POIIMM de la Banca Transilvania.Datorita acordului de garantare dintre BT si FEI, Banca Transilvania va oferi imprumuturi in valoare totala de aproximativ 100 de milioane de euro, in baza acordului incheiat in 2017, care nu cuprinde fonduri din suplimentarea decisa de Guvern joi.

Tranzactiile garantate beneficiaza de sustinerea Uniunii Europene prin programul Initiativa pentru IMM, finantat de Uniunea Europeana prin FEDR si Horizon 2020 si de catre Fondul European de Investitii si Banca Europeana de Investitii.

Pentru astfel de finantari, IMM-urile pot aplica online, pe siteul BT sau in oricare dintre cele peste 500 de sedii ale Bancii Transilvania. Conform definitiei europene, IMM-urile sunt companiile care au in ultimul exercitiu financiar incheiat o cifra de afaceri de pana la de 50 milioane de euro sau active totale de pana la 43 milioane de euro si maxim 250 de angajati.

Sursa: Startupcafe.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.