Investitii din fonduri europene pentru eficienta energetica a Liceului cu Program Sportiv

elev_desen.jpg

Peste 6,4 milioane de lei vor fi investite în lucrari de eficienta energetica ale Liceului cu Program Sportiv din Alba Iulia. Ieri, 23.08.2018, la sediul ADR Centru din Alba Iulia, primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava si directorul general ADR Centru, Simion Cretu, au semnat contractul de finantare al proiectului de reabilitare termica si crestere a eficientei energetice a cladirii Liceului Sportiv. Proiectul cu titlul ”Cresterea eficientei energetice a cladirilor de învatamânt din municipiul Alba Iulia – Liceul cu Program Sportiv” va fi finantat din bugetul Regiunii Centru alocat prin Programul Operational Regional 2014-2020, prin Prioritatea de Investitii 3.1.B, ce vizeaza îmbunatatirea eficientei energetice în cladirile publice.

Liceul cu Program Sportiv din Alba Iulia a fost construit în 1980 si are o suprafata totala de 4.400 mp, cu o înaltime de peste 14 m si un teren de 6.000 mp. Este o cladire cu o stare tehnica degradata, ineficienta energetic si economic, ce înregistreaza cele mai mari pierderi de energie prin peretii exteriori, ferestre si planseul de peste ultimul nivel, pierderi care genereaza costuri ridicate cu încalzirea pe timp de iarna. Prin contractul de finantare semnat azi, din bugetul total de 6.400.732,78 lei, suma de 6.272.718,12 lei reprezinta finantarea nerambursabila solicitata de catre beneficiar (aproximativ: 1.388.629,71 Euro), iar 128.014,66 lei reprezinta cofinantarea asigurata de Primaria Municipiului Alba Iulia pentru realizarea proiectului. Prin implementarea acestui proiect, estimat a se finaliza în 31.07.2020, Primaria Municipiului urmareste scaderea nivelului gazelor cu efect de sera de la 214,50 la 92,82 si a consumului de energie primara de la 1.290.712,36 la 640.498,89.

”Aceasta cladire este amplasata într-o zona de protectie a monumentelor istorice si în mijlocul unui cartier plin de locuinte, de aceea consider ca era o prioritate acest proiect, pentru a avea un aer mai curat în municipiu. A reduce cheltuielile din bugetul propriu si a putea obtine sprijin european pentru proiecte cu beneficii majore pentru comunitate este, din punctul meu de vedere, ceea ce ar trebui sa faca orice primar ce se gândeste la oameni. In faza de executie a proiectului vom utiliza pe cât posibil tehnologii nepoluante, materiale de constructie naturale, ecologice, cu impact scazut asupra mediului înconjurator si produse cu emisii reduse de CO2. Propunem prin acest proiect, solutii tehnice eficiente si performante de îmbunatatire a eficientei energetice a constructiei. Aceste solutii ne sustin în demersurile noastre de a facilita accesul liber la produse si servicii de calitate, la sisteme de sanatate si educatie moderne, la o administratie publica transparenta si eficienta”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

Sursa: ADR Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.