1,7 milioane de lei pentru microintreprinderi in 2016

bani_mouse.jpg

bani_tunelBugetul pe 2016 al Ministerului Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri a fost aprobat cu un amendament care se refera la alocarea unei sume de 1,7 milioane lei pentru sustinerea micro-intreprinderilor si a tinerilor intreprinzatori.

“Avem o suma alocata de la bugetul de stat, pentru 2016, de 554 milioane lei, cu un total de 632 milioane de lei, diferenta (fiind – n.r.) reprezentata de o alocare de la Fondul de Mediu de 78 de milioane pentru conservari si inchideri de mine. (…)Bugetul ministerului este mai mare decat cel de anul trecut. El inglobeaza si revenirea de la Ministerul Energiei a sectorului IMM-urilor. Daca sunt bani mai multi, ar fi bine sa dam bani mai multi pentru IMM-uri. Exista si trebuie sa lucram foarte mult in domeniul clusterelor. Exista o strategie de competitivitate. Vrem sa incercam sa producem pentru Romania. Incepem sa fim foarte buni in IT&C, in centre de servicii, a nu se intelege aici idee de call center. Cred ca am neglijat in ultimii ani energia verde. Putem sa facem o sumedenie de lucruri din deseuri“, a afirmat Costin Borc, ministrul Economiei.

El a adaugat ca pentru programe a fost alocata suma de 370 de milioane lei si ca se are in vedere incurajarea tinerilor intreprinzatori si a femeilor manager, precum si a IMM-urilor din mediul rural.

“Avem capitole bugetate pentru programe intr-un total de 370 de milioane, dintre care avem un program de stimulare a exporturilor de 45 de milioane, un program national multianual de infiintare si dezvoltare de incubatoare tehnologice si de afaceri, de sapte milioane, un program de sustinerea mestesugurilor si artizanatelor de 890.000, o continuare a programului pentru sprijinirea dezvoltarii IMM-urilor, de jumatate de milion, trei milioane pentru targul de IMM-uri, jumatate de milion pentru dezvoltarea culturii antreprenoriala a femeilor manager, 17 milioane pentru tinerii antreprenori, 21 de milioane pentru un program de dezvoltare a serviciilor de piata tot in domeniul IMM-urilor, 21 milioane pentru micro-intreprinderi apartinand intreprinzatorilor tineri, un program national de micro-industrializare, in total de 60 de milioane si inca 25 de milioane pentru IMM-uri in mediul rural”, a explicat ministrul.

Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri are alocata de la bugetul de stat o suma de peste 539,3 milioane de lei, pentru anul viitor, aceasta fiind mai mare cu 2,3% decat estimarea pentru 2015, potrivit proiectului de buget pe 2016.

Cheltuielile de personal cresc cu 21,78%, la 87,441 milioane de lei, din care salariile de baza reprezinta 72,7 milioane de lei. Bugetul alocat pentru bunuri si servicii urca la peste 39 de milioane de lei, respectiv cu 1,35%.

La capitolul “Subventii”, ministerul are planificate cheltuieli de 80 de milioane de lei (+8,81%) pentru programe de conservare sau inchidere a minelor, iar pentru sustinerea exportului, a mediului de afaceri si a tranzactiilor internationale, o suma de 30 de milioane de lei (in scadere cu 17,38%).

Bugetul acestui minister este finantat in proportie de 87,29% de la stat si 12,71% din venituri proprii.

Sursa: Agerpres

2 thoughts on “1,7 milioane de lei pentru microintreprinderi in 2016”

  1. corina spune:

    cred ca 1,7 MILIARDE – poate corectati…

    1. Redactie spune:

      Corect este 1,7 milioane de lei. Nu se vorbeste deloc in text despre miliarde.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.