28 masuri anticriza…

Am și eu curiozitățile mele! De 2 săptămâni mă tot întreb care sunt cele 28 de măsuri anticriză luate de guvern până acum și nu-mi iese socoteala (cu siguranță, cel puțin unul dintre noi – și eu și Boc – nu avem degete suficiente pentru a număra până la 28!).

Nu am reușit să identific cele 28 de măsuri anticriză nicăieri și pentru că sunt convins că guvernul „lucrează eficient și ia măsuri responsabile”, vă rog să mă ajutați să le identificăm împreună!

Iată ce am găsit până acuma – am citat sursa și cu roșu, fără să intervin asupra textului original, am început să număr măsurile:

Sursa: guv.ro; http://www.gov.ro/executivul-a-realizat-o-analiza-a-stadiului-implementarii-masurilor-anticriza__l1a105809.html

Primul-ministru Emil Boc a declarat la briefingul de presă susţinut la Palatul Victoria după şedinţa de Guvern că Executivul a realizat o analiză a stadiului implementării măsurilor anticriză „Pot să vă spun că, dintr-un total de 32 de măsuri anticriză pe care Guvernul le-a avut în vedere, 28 au fost realizate şi 4 dintre ele sunt în diverse stadii de realizare”.
Referindu-se la cele 28 de măsuri implementate de Executiv, Emil Boc a subliniat că acestea au avut scopul de a limita efectele negative ale crizei economice în România. Astfel, Guvernul a menţinut atât

  1. cota unică de impozitare de 16%, cât şi
  2. TVA-ul de 19%,
  3. cursul leu-euro a fost echilibrat,
  4. iar şomajul s-a încadrat în limite acceptabile.
    Printre măsurile anti-criză realizate de Guvern se numără
  5. alocarea a 20% din cheltuielile bugetare pentru investiţii, precum şi
  6. decizia ca, începând de la 1 iulie, toate obiectivele de investiţii finanţate din bugetul de stat să primească ordin de începere a lucrărilor. Legat de acest aspect, premierul Boc a subliniat că toate cheltuielile cu investiţiile prevăzute pentru trimestrul patru al anului vor fi aduse în trimestrul trei, pentru a fi realizate în timp util alocările financiare şi realizarea investiţiilor în materie de infrastructură.
    Un alt aspect important al acestor măsuri a vizat sprijinirea întreprinderilor mici şi mijlocii şi mediul de afaceri,
  7. schema ajutoarelor de stat pentru IMM-uri fiind majorată de 5 ori. De asemenea, o măsură importantă pentru sprijinirea firmelor care sunt afectate de criza economică o reprezintă
  8. amânarea la plată a datoriilor, timp de şase luni. „Dacă nu luam această măsură, 56 de mii de firme – câte sunt într-o asemenea situaţie în momentul de faţă în România – erau în pericolul ca mâine să închidă obloanele, să trimită oamenii în şomaj şi nu mai aveam nici un fel de venit la bugetul de stat” a precizat premierul Boc.
    „Aş vrea, de asemenea, să amintesc faptul că pe absorbţia fondurilor europene am realizat progrese” a mai declarat primul-ministru, menţionând
  9. simplificarea procedurilor şi
  10. majorarea cotei de prefinanţare la proiectele europene, de la 15% la 20%, şi de la 20% la 30%.
    Guvernul a luat, de asemenea, măsuri în sprijinul persoanelor fără un loc de muncă, dar şi a firmelor care angajează şomeri sau persoane cu dizabilităţi, utilizând banii de la Fondul Social European. „
  11. Ajutăm firmele plătindu-le 50% din costurile salariale cu angajatul, pe o perioadă de 1 an de zile, iar în situaţii speciale mergând chiar până la 2 ani” a afirmat şeful Executivului.
    Primul-ministru Emil Boc a amintit şi despre programele care s-au demonstrat a fi de succes, Programul „
  12. Prima casă”, pentru care 20 de bănci au venit cu o ofertă de 1,457 miliarde euro pentru a sprijini achiziţionarea primei case de către români, dar şi Programul „
  13. Rabla”, care a fost modernizat şi extins la autoutilitare, dând în acelaşi timp posibilitatea de achiziţionare a unui număr nelimitat de maşini pentru persoanele fizice.
    În ceea ce priveşte protecţia socială, premierul Boc a menţionat
  14. instituirea pensiei sociale minime, în valoare de 300 de lei de la 1 aprilie şi de 350 de lei de la 1 octombrie. De asemenea,
  15. persoanele cu venituri reduse, cu pensie sub 700 de lei, beneficiază de medicamente compensate cu 90 la sută.
    Primul-ministru a declarat că
  16. de astăzi, 1 iulie, intră în vigoare scăderea preţului gazelor pentru populaţie cu 5 la sută, dar şi
  17. majorarea cu 15 la sută a venitului minim garantat, adresat persoanelor cu venituri minime şi cu nevoi speciale.
    În ceea ce priveşte cele 4 măsuri care nu sunt încă implementate, şeful Executivului a declarat că Guvernul doreşte să sprijine mediul de afaceri prin
    neimpozitarea profitului reinvestit şi se află în negocieri cu CE şi cu FMI pentru încadrarea în ţintele de deficit angajate, precizând că până acum România s-a încadrat în ţinta de deficit negociat cu CE şi FMI, de 2,7 la sută.
    De asemenea, o altă măsură vizată de Executiv este capitalizarea CEC-ului. „Menţionez faptul că şi aici am pus la dispoziţie o sumă de bani rezultată din faptul că nu am preluat la bugetul de stat profitul CEC-ului şi a rămas la CEC, practic am realizat o capitalizare parţială şi sperăm ca, prin avizul pe care-l vom primi de la Comisia Europeană, să putem finaliza şi restul capitalizării CEC-ului, cu suma de bani aferentă” a subliniat premierul Boc.
    Un alt obiectiv avut în vedere de Guvern în reprezintă parteneriatul public-privat, Ghidul parteneriatului public-privat fiind elaborat în prezent de către Ministerul Finanţelor şi aflat în avizare la ministerele de resort.
    „Ultima măsură în curs de realizare este suplimentarea bugetului pentru cercetare, la o viitoare rectificare bugetară, pentru a putea susţine un domeniu important al economiei naţionale” a adăugat primul-ministru.
    În plus, şeful Executivului a reamintit intenţia Guvernului de a extinde şi în alte sectoare ale economiei mecanismul de garanţii guvernamentale utilizat în Programul Prima casă. „Acest mecanism, care s-a dovedit a fi util, eficient, creativ, benefic pentru economie, îl vom extinde şi în agricultură, şi în sprijinirea administraţiei locale, şi, eventual, pentru construcţia de locuinţe sociale” a explicat Emil Boc.

Sursa: money.ro;

„Am făcut o analiză a activităţii Guvernului în şase luni de funcţionare. În această perioadă, dintr-un total de 32 de măsuri anticriză, 28 de măsuri au fost realizate, iar patru măsuri sunt în curs de implementare. Printre aceste patru măsuri se află şi neimpozitarea profitului reinvestit”, a declarat premierul Emil Boc, la finalul şedinţei de bilanţ a Guvernului.

Potrivit premierului, peste 56.000 de firme ar fi fost obligate să îşi întrerupă activitatea şi să intre în faliment dacă datoriile bugetare acumulate de acestea pe fondul crizei economice nu ar fi fost amânate temporar la plată.

Şeful Guvernului a mai arătat că printre măsurile restante se numără neimpozitarea profitului reinvestit, capitalizarea CEC şi suplimentarea bugetului pentru cercetare. Totodată, premierul a anunţat că pe viitor, Guvernul vrea să continue parteneriatul public-privat şi să menţină cursul echilibrat euro-leu. „Guvernul a reuşit să menţină nivelul taxelor, şi aici mă refer la menţinerea cotei unice de impozitare de 16% şi menţinerea TVA-ului de 19% şi vom încerca în continuare să stabilizăm indicatorii economici. (…) Am reuşit până în prezent să ţinem sub control fenomenul şomajului şi suntem în stare în continuare să achităm pensiile şi salariile”, a mai arătat premierul.

La capitolul măsuri anticriză deja realizate, Emil Boc a mai vorbit despre introducerea pensiei minime garantate, modificarea legii achiziţiilor publice pentru ca fondurile europene să fie absorbite mai uşor,

18. micşorarea salariilor şefilor agenţiilor şi ai companiilor de stat, precum şi

19. reducerea veniturilor membrilor în cadrul consiliilor de administraţie.

Premierul a mai dat asigurări că

20. ţinta de deficit negociat cu CE şi FMI, de 2,7%, este îndeplinită. „Suntem în graficul angajamentelor interne şi internaţionale”, a insistat Boc. La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea a declarat, la finalul şedinţei, că “Guvernul şi-a respectat angajamentul luat în raport cu FMI”, în condiţiile în care deficitul cumulat pe S1 este de 14,418 mld. lei, respectiv 2,7 % din PIB-ul aferent anului 2009, cu 0,03% din PIB sub ţinta negociată cu FMI. Potrivit ministrului, volumul veniturilor totale ale bugetului general consolidat, realizate în primele şase luni, însumează 77,23 mld. lei, iar cheltuielile totale ale bugetului general consolidat 91,65 mld. lei, ceea ce însemană un deficit de 2,7 % din PIB-ul pe 2009. (V.D.)

Până la 28 mai e ceva!!!!!

Vă rog să mă ajutați să le identificăm și după aceea, vă propun să le luăm la rând și să le comentăm pe fiecare în parte.

Adrian Stoia

Adrian Stoia

In urma cu ceva timp, cineva m-a intrebat cu ce ma ocup. Pentru ca in acel context nu am vrut sa-i raspund direct, am ales o varianta evaziva – i-am spus ca sunt scriitor. La intrebarea Ce fel de scriitor? Am fost nevoit sa-i spun ca de fapt scriu proiecte/cereri de finantare pentru fonduri UE. Imediat persoana respectiva a aratat un interes deosebit fata de acest subiect (lucru de care m-am ferit – nu era nici locul nici momentul pentru asa ceva) si a inceput sa-mi spuna ca vrea o finantare pentru… NU SUNT PERFECT. Am scris proiecte care in urma evaluarii au obtinut rezultate bune dar si proiecte cu rezultate mai slabe (punctaj rezultat in urma evaluarii), in functie de client – si evident conteaza relatia cu acesta, modul in care este dispus sa furnizeze informatiile necesare – dar si inspiratia mea la momentul respectiv (ceea ce nu suna profesional dar nu sunt un robot si stiu ca nu sunt perfect).

One Reply to “28 masuri anticriza…”

  1. ovi spune:

    ceea ce ai enumarat reprezinta ”realizarile” guvernului boc , si nu masurile ce au condus la infaptuirea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top