Coruptia mica si coruptia mare!

Coruptia mica – cind un functionar public ia o spaga sau avantajeaza cineva, face trafic de influenta.

Coruptia mare – fac cei care stabilesc regulile, care avantajeaza citeva si afecteaza majoritatea.

Deobicei cei care fac coruptie mare au imunitate, sunt greu de prins – sunt alunecosi, stiu cum sa faca si nicio data nu ies singuri la suprafata. Care este solutia si ce viitor avem?

About Perparim Demi

Am absolvit ingineria in metalurgie din 1974, specializat (1975-1976, China) ca tehnolog de aglomerare – furnale. In perioada 1976 – 1981 am participat in punerea in functiune mai multor sectii din sectorul primar al siderurgiei, ca fabrica de aglomerare, furnal, otelarie LD, ferro-crom etc. Am 16 ani experienta in productie si 17 ani in cercetare. In perioada 2006-08, am facut doua specializari in Project Management, PM si PMP. Activitatea si experienta mea profesionala se regasesc in mai multe lucrari de cercetare, proiecte, publicatii in domeniile tehnologiei minerare, mineralogie sintetica, modelarea si optimizarea proceselor, soft tehnologic, simulare pilot a proceselor etc. Conduc ca manager firma MIGRAL, o microintreprindere cu activitate principala CD, din Bucuresti. Obiectivul meu principal este sa infiintez un centru experimental, si sa il transform intr-un incubator de tineri cercetatori, specializati in domeniul tehnologiilor siderurgice, care sa devin capabil sa puna in aplicare idei novatoare in domeniile mediului, eficientizarii si calitatii, si sa ofera otelariilor din Romania aplicatii si idei competitive pentru depasirea decalajului creat fata de industria moderna din tarile dezvoltate. Consider importanta si necesara comunicarea dintre specialisti, informarea si formarea de opinii in domeniul cercetarii, schimbul de experienta si colaborare, nu numai cu cei activi care au deschis deja drumul, dar mai ales cu cei care au intarziat sau tinerii absolventi cu potential inca nepus la evidenta. Vreu sa cred ca, cu experienta lunga pe care o am in domeniu, pot sa-i indrum, sa-i ajut, sa-i cooptez in proiectele mele de viitor.

3 thoughts on “Coruptia mica si coruptia mare!”

 1. Cristian PAUN spune:

  Nu se poate din pacate decat prin:
  1. Vot (si cum stim cine merge la vot si cine nu merge la vot nu prea avem ce sa schimbam)
  2. Intarirea societatii civile prin aparitia de ONG-uri puternice capabile sa stranga suficiente semnaturi pentru a initia legi
  3. Intarirea controlului civil asupra unor institutii publice (de exemplu societatea civila sa aiba reprezentanti in consiliile de conducere ale Curtii de Conturi)
  4. Intarirea libertatii de exprimare a presei
  5. Sa luptam pentru a presa ca institutiile statului sa fie transparente.

  In rest suntem la mana lor si ei fac ce vor din noi… Asta este principiul democratiei actuale. Buna / rea nu avem ce face: majoritatea ne conduce printr-o mana de oameni “reprezentativi”…

 2. Perparim Demi spune:

  Tocmai, cei care conduc asta nu vor. Dinpotriva vor sa aiba acces peste tot, sa tina in mana orice mai ales fondurile. Pe de alta parte ei decid gradul de implicare a statului, nu noi muritorii. Aici este problema, cum sa ii strangem de … ca sa lasa mai moale cu implicatul?

 3. Cristian PAUN spune:

  In mod normal nu prea avem ce face. Coruptia este apanajul unui stat mult prea puternic in comparatie cu cei care il sustin luati din taxe si impozite luati individual.

  Principiul democratiei actuale spune ca din cauza ca e mult prea costisitor sa ne conducem prin unanimitate trebuie sa ne alegem reprezentanti care vor lua decizii pentru noi pe banii nostri. De aici apare problema: cand faci cinste cuiva care este strain de tine din banii firmei la care lucrezi nu prea mai esti interesat nici cat costa mancarea si nici ce mananca cel caruia ii faci cinste. Mai mult, daca ceea ce mananca celalat e consistent ca valoare probabil ca nu ar fi rau sa iti iei si tu niste bani din banii firmei ca procent. Astfel ca ideea de STAT e din start supusa esecului.

  Vrem mai putina coruptie… trebuie sa reducem implicarea statului in orice (dar mai ales in economie)… Parerea mea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.