33 de scoli din regiunea Centru, modernizate cu fonduri Regio

eleva.jpg

elevaInvestitii Regio de peste 32,5 milioane euro din fonduri nerambursabile vor ajuta peste 10.000 de elevi din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures si Sibiu sa studieze in scoli moderne, cu sali de clasa renovate si dotate cu echipamente scolare de ultima generatie.

Crearea unui sistem de invatamant competitiv, dotat la standarde europene, este obiectivul urmarit de catre ADR Centru si autoritatile publice locale din aceste sase judete ale Regiunii Centru, ce implementeaza 27 de proiecte finantate din bugetul Programului Operational Regional (POR).

Un numar de 33 de scoli, licee, colegii sau grupuri scolare din judetele Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Sibiu si Mures se extind, renoveaza si doteaza, pregatindu-se pentru dezvoltarea generatiilor de elevi ce studiaza acum in bancile lor, dar si pentru generatiile viitoare.

“Bugetul Regiunii Centru, alocat Domeniului 3.4 ce vizeaza reabilitarea infrastructurii educationale, a fost contractat in proportie de 107%. Scolile reabilitate vor oferi tuturor elevilor sansa de a invata intr-un climat cu totul nou, avand acces egal la aparatura si echipamente didactice, cunostinte, spatiu, caldura si lumina. Stimularea educatiei performante si a cercetarii, dar si sustinerea cadrelor didactice in procesul de invatare, vor duce la cresterea numarului de elevi din scoli, la cresterea calitatii procesului de invatare, precum si la multumirea parintilor”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Bugetul disponibil la nivelul Regiunii Centru pentru finantarea scolilor a fost de 30,44 milioane euro. Fondurile sunt insa insuficiente pentru toate cele 104 proiecte depuse spre finantare pe acest domeniu la ADR Centru, care solicitau circa 125 milioane euro.

Prin cele 27 contracte de finantare semnate s-au alocat 32,51 milioane euro fonduri nerambursabile, investiti in lucrari de reabilitare a 33 de scoli din Regiunea Centru. In plus, inca doua proiecte se afla in faza precontractuala si vor obtine finantare nerambursabila foarte curand, fapt care va creste valoarea atrasa in Regiune la 38 milioane euro.

17 scoli si licee sunt deja gata sa-si primeasca elevii, iar pana la sfarsitul acestui an inca 5 unitati de invatamant vor fi pregatite sa ofere noi conditii de studiu. In ultimii doi ani, in aceste scoli s-a lucrat la extinderea cladirilor, construirea de noi sali de clasa, renovarea constructiilor si a utilitatilor, modernizarea din temelii a grupurilor sanitare, refacerea instalatiilor termice si electrice, dotarea laboratoarelor cu aparatura specifica si a salilor de clasa cu mobilier de scoala, echipamente audio-video si echipamente IT.

Pana la jumatatea lunii august 2013 s-au platit peste 15 milioane euro beneficiarilor de finantare pe domeniul destinat reabilitarii infrastructurii educationale.

Sursa: ADR Centru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.