4.500 scoli vor avea acces la internet wireless, printr-un proiect finantat din fonduri europene

1wirelesscampus.jpg

Ministerul Fondurilor Europene si Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale au semnat cu Agentia de Administrare a Retelei Nationale de Informatica pentru Educatie si Cercetare contractul de finantare aferent proiectului „Platforma Nationala Integrata – Wireless Campus”.

Obiectivele proiectului sunt:

  • Crearea, in cel putin 2.000 scoli din Romania, a infrastructurii tehnice necesare utilizarii resurselor si serviciilor de tip OER si WEB 2.0 in educatie;
  • Dotarea a 4.500 scoli gimnaziale cu echipamente wireless;
  • Cresterea cu 15% a numarului de profesori care utilizeaza internetul prin „Wireless Campus”;

Valoarea totala a contractului semnat este de 44,95 mil. euro, iar perioada de implementare de 36 luni, timp in care peste 1 milion elevi si profesori se estimeaza ca vor beneficia de rezultatele proiectului.

Doamna Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene, a declarat: „Utilizarea tehnologiei a devenit o parte esentiala a vietii noastre. Tehnologia informatiei si comunicatiile, cu precadere cele mobile, ocupa un rol vital in parcursul tinerelor generatii, inclusiv in sistemul educational. A devenit vitala modernizarea sistemului de educatie, iar acest proiect raspunde tocmai acestui obiectiv. Accesul la resurse si servicii digitale, prin utilizarea tehnologiei informatiei si a comunicatiilor, devine asadar o resursa esentiala in procesul de predare-invatare. Proiectul faciliteaza comunicarea, colaborarea, creativitatea si mai ales accesul rapid la informatie.”

La randul sau, domnul Petru Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, a adaugat: „Am spus de nenumarate ori ca cea mai buna investitie in viitorul tarii noastre este reprezentata de sustinerea sistemului educational. Adaptarea scolii romanesti la noile directii de dezvoltare a fost o prioritate pentru guvernul din care fac parte. Este motivul pentru care a fost semnat acest contract de finantare. Munca in echipa alaturi de colegii nostri de la Ministerul Fondurilor Europene a dat rezultate. Oferim astfel copiilor posibilitatea de a utiliza, in procesul educational, tehnologii informatice noi si facilitam accesul la resursele educationale digitale. Acestea sunt indispensabile pentru un invatamant modern in care se folosesc, pe scara larga, modele si metode flexibile pentru dobandirea unui bagaj cat mai mare de informatii.”

Prin obiectivele sale, proiectul raspunde prioritatilor cuprinse in Agenda Digitala Europa 2020, conceputa pentru a crea un cadru european uniform in ceea ce priveste existenta unor retele digitale rapide, fiabile si conectate, care stau la baza economiilor si activitatii si vietii private.

De asemenea, „Platforma Nationala Integrata – Wireless Campus” se incadreaza in obiectivele Agendei Europene „Communication on Opening Up Education”, adoptata de Comisia Europeana in anul 2013, de implicare a tuturor partilor interesate, de la institutii de invatamant, factori de decizie, profesori, scoli, parinti si copii, printr-o serie de actiuni concrete in cadrul a 4 piloni: medii de invatare si resurse educationale deschise, conectivitate si actiuni concertate pentru a profita de oportunitatile revolutiei digitale in educatie si formare.

Proiectul raspunde, in acelasi timp, prevederilor Strategiei Nationale privind Agenda Digitala pentru Romania 2020.

Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale are calitatea de Organism Intermediar pentru Axa prioritara 2 – Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (TIC) pentru o economie digitala competitiva.

Programul Operational Competitivitate (POC), in cadrul caruia este dezvoltat proiectul „Platforma Nationala Integrata – Wireless Campus”, contribuie, prin interventiile sale, la cresterea competitivitatii si la dezvoltarea economica, imbunatatind accesul, securitatea si utilizarea TIC.

POC beneficiaza, in actuala perioada de programare, de o alocare de 1,32 mld. euro, prin Fondul Europenean de Dezvoltare Regionala.

Sursa: fonduri-ue.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top