FinTech-urile: concurent sau continuator al banking-ului modern?

bogdancapraru.png

„Fintech” a devenit un termen „la moda” in vocabularul financiar in ultimii ani. Un simplu „search” pe Google dupa acest cuvant ne returneaza 37.000.000 de rezultate! Multa lume vorbeste de „fintech”, unii cu admiratie si extaziere, altii cu detestare si ingrijorare. Termenul pare nu doar sofisticat, dar si invaluit in mister, abstract. Mai mult decat atat, desemneaza un fenomen aflat intr-o continua dezvoltare! Ad-hoc vorbind, pentru ca nu exista o definitie academica sau una anonim imbratisata, fintech este un cuvant compus din prescurtarea a doi termeni din limba engleza financial technology si desemneaza modelul de business ce isi propune promovarea de servicii financiare folosind software si tehnologii moderne si inovatoare.

Daca ar fi sa cautam o asemanare plastica a ceea ce ar putea sa cuprinda fintech ca notiune, am putea sa spunem ca e un adevarat Turn Babel la interferenta dintre domeniul financiar si cel tehnologic. Dificultatea apare nu doar in a creiona o definitie a termenului, dar si in ceea ce priveste incadrarea de ordin legislativ si reglementativ. Tipologia si modelele de business sunt extrem de diverse, chiar daca au unele elemente in comun. Multe sunt in stadiul de start-up, folosesc elemente de social media sau de tip „crowd”.

Principial am putea imparti fintech-urile in cinci categorii: 1) cele care ofera finantare; 2) cele specifice asset-management-ului; 3) de plati; 4) de asigurari si 5) alte fintech-uri. Cele dedicate finantarilor pot functiona pe principiul crowdfunding sau creditare si factoring prin aplicatie mobila. Platformele de crowdfunding sunt utilizate atat pentru creditele de retail, cat si pentru finantarea firmelor (in special start-up-uri). Crowdfundingul se bazeaza pe participarea mai multor indivizi care ofera finantare in anumite conditii pe diverse platforme. Creditarea prin intermediul aplicatiilor mobile se realizeaza pe termene scurte, de cateva zile sau saptamani, iar factoring-ul implica vanzarea de creante online. Procesele sunt automatizate si tocmai de aceea sunt cost – eficiente. Creditarea si factoring-ul prin fintech-uri presupune integrarea ca partener a unei banci traditionale.

Fintech-urile din domeniul asset – management pot oferi sfaturi de investitii, management de portofolii, agregatoare de informatii privind investitiile private, interactiune cu consilieri financiari si brokeri de la distanta, desfasurare de operatiuni financiar-bancare traditionale prin aplicatii prietenoase si de la distanta etc. Ele pot fi platforme de discutii intre participanti pe teme de investitii, management automat de portofolii bazat pe algoritmi predefiniti, planning financiar privat. Astfel, putem intalni robo-consilieri care folosesc algoritmi predefiniti bazati pe inputuri gen toleranta la risc, durata si scopul investitiei, inputuri stabilite de catre investitor. Planning-ul financiar privat da posibilitatea clientului de a vizualiza printr-o aplicatie mobila integratoare toate activele si creditele sale de la mai multe institutii intr-un singur „tablou”.

Segmentul de plati nationale si internationale este, de asemenea, preferatul fintech-urilor. Aici integram si segmentul blockchain si cryptomonede. Astfel, prin intermediul aplicatiilor de pe telefoanele mobile putem face transferuri bancare (care implica banca ca intermediar de plati), dar si plati alternative, gen portofel electronic, transferuri directe intre utilizatori etc.

Mai multe detalii aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top