5 noi măsuri de sprijin destinate salariaților, firmelor si PFA-urilor

Tineri-angajati.jpg

Stim foarte bine ca in aceasta perioada, in domeniile puternic afectate de pandemia de coronavirus, pastrarea angajatilor a devenit o misiune aproape imposibila si ne bucuram ca putem aduce inca o data vesti privind sprijinul de la stat de care poti avea parte daca te afli in aceasta situatie.

Astazi aducem in atentia ta noi masuri luate de catre Guvern pentru a sprijini mediul de afaceri prin decontarea de la fondul de somaj a unei parti din salariu pentru diferite categorii de angajati, acordarea unui ajutor banesc pentru echipamente necesare pentru desfasurarea activitatii in regim de telemunca, continuarea acordarii de indemnizatii pentru PFA-uri si alte persoane fizice si decontarea unei parti din sumele acordate zilierilor.

1. Sustinere angajatori si angajati

Daca activitatea ta a avut de suferit din cauza pandemiei de coronavirus si ai inregistrat scaderi ale volumului activitatii si cifrei de afaceri poti beneficia de un ajutor banesc de la stat care sa te ajute sa iti pastrezi angajatii si acestia la randul lor sa isi pastreze un nivel al veniturilor apropiat de cel normal.

Concret, poti reduce timpul de munca al salariatilor cu cel mult 50% din durata prevazuta in contractual individual de munca, prin decizie a angajatorului pentru o perioada de cel putin 5 zile lucratoare consecutive pe perioada starii de urgenta/ alerta/ asediu.

Pentru aceasta perioada, tu sustii financiar timpul efectiv lucrat de angajat, iar statul ofera o indemnizatie de 75% pentru diferenta dintre salariul brut a angajatului si partea suportata de tine.

Procedura de decontare si perioada de aplicare urmeaza a fi stabilite prin hotarare de Guvern pana cel tarziu in data de 10 septembrie 2020, dar ce trebuie sa stii de acum este ca angajatorul va achita la data platii salariului toata suma care i se cuvine angajatului: partea de salariu suportata de el plus indemnizatia, urmand ca tu sa depui ulterior actele necesare pentru decontare.

De asemenea mai este important sa stii ca angajatorul trebuie sa declare si sa plateasca impozitele si taxele salariale pentru a putea solicita acest ajutor si are obligatia platirii contributiei asiguratorii pentru munca atat pentru partea suportata de el din salarii cat si pentru indemnizatie.

Conditii de eligibilitate:

  • masura afecteaza cel putin 10% din salariati;
  • cifra de afaceri este cel putin cu 10% mai mica comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut (sau veniturile realizate in cazul ONG, PFA, II).

2. Sustinere persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale

In cazul reducerii temporare a activitatii determinate de starea de urgenta / alerta, profesionistii (avocati, contabili, cabinet medicale etc.), PFA-urile, precum si persoanele care au incheiate conventii de munca in baza legii cooperatiei, pot beneficia – la cerere, in baza unei declaratii pe proprie raspundere, de o indemnizatie lunara de 41.5% din castigul salarial mediu brut, adica 2253 lei (41.5%*5429 lei). Plata acestei indemnizatii se face prin Agentiile pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS).

Pentru indemnizatie se datoreaza impozit pe venit (10%), contributia de asigurari sociale (CAS – 25%) si contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS – 10%).

Urmeaza a fi stabilite prin hotarare de Guvern durata de aplicare a masurii, categoriile de profesionisti si procedura de plata a indemnizatiei. Prin exceptie, in anul 2020, beneficiaza de indemnizatie toate persoanele care au beneficiat anterior de indemnizatie conform legii.

3. Sustinere zilieri

Daca ai nevoie de zilieri pentru activitatea pe care o desfasori, iar aceasta a fost afectata prin intreruperea sau restrangerea activitatii, poti solicita pentru o perioada de 3 luni, la alegerea ta, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2020, un ajutor banesc de 35% din remuneratia cuvenita pentru o zi de munca a acestora.

Aceasta suma va fi platita de catre tine din bugetul propriu, urmand sa depui electronic o cerere pentru decontare la Agentiile pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) impreuna cu listele de zilieri pana la data de 5 a fiecarei luni pentru luna anterioara.

Pentru aceste sume, se datoreaza impozit pe venit si contributia de asigurari sociale. Procedura de decontare si perioada de aplicare urmeaza a fi stabilite prin hotarare de Guvern pana cel tarziu in data de 10 septembrie 2020.

4. Sustinere noi angajari

In cazul in care activitatea ta presupune angajari sezoniere, cu contract de munca pe perioada determinata, poti solicita decontarea unei parti din salariul acordat acestor angajati.

Concret, pana la 31 decembrie 2020, pe o perioada de maxim 3 luni, la alegerea angajatorului, se asigura decontarea a 41.5% din salariul aferent zilelor lucrate, dar nu mai mult de 2253 lei (41.5% din castigul mediu salarial brut). Mai exact, tu vei plati integral salariul angajatilor, se vor depune declaratiile si se vor plati impozitele si taxele salariale aferente si apoi vei cere decontarea sumelor prin AJOFM.

Procedura de decontare si perioada de aplicare urmeaza a fi stabilite prin hotarare de Guvern pana cel tarziu in data de 10 septembrie 2020.

5. Sustinere activitate telemunca

Pentru angajatii care desfasoara activitate de telemunca, poti solicita un sprijin financiar de 2500 lei in scopul achizitionarii de pachete de bunuri si servicii tehnologice. Acesta se acorda o singura data, pentru fiecare telesalariat.

Suma se acorda angajatorilor in ordinea depunerii solicitarilor, pana la 31 decembrie 2020, prin AJOFM in limita fondurilor alocate. Modalitatea de acordare si categoriile de bunuri ce pot fi achizitionate urmeaza a fi aprobate prin ordin al ministrului muncii pana cel tarziu in data de 20 august 2020… Mai multe detalii aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top