55 de milioane de euro din granturile SEE, realocate pentru proiectele cu impact social si de mediu

Sigla-Norway-Gr-4325_1.jpg

Norway GrantsMinistrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, s-a intalnit la sfarsitul saptamanii trecute, la Bruxelles, cu reprezentantii statelor donatoare de granturi SEE si norvegiene.

In cadrul intrevederii s-a discutat realocarea sumei de 55 milioane de euro catre domenii precum combaterea saraciei si aspecte legate de populatia roma, sanatate (proiecte legate de problematica cancerului, TBC, registre populatie afectata de boli cronice), societate civila, energie regenerabila, copii si tineri aflati in situatii de risc, capacitate institutionala si inovare verde in industrie.

Suma mentionata, de 55 milioane de euro, este inclusa in valoarea totala, de aproximativ 306 milioane de euro, a granturilor SEE si norvegiene alocata Romaniei pentru perioada 2009-2014.

Pana in prezent au fost semnate 15 programe prin care Romania beneficiaza de granturile SEE si norvegiene. Reamintim ca aceste finantari vor sustine implementarea de proiecte in domenii precum justitie si afaceri interne, protectia mediului, cercetare, sanatate, cultura, societate civila si imbunatatirea conditiilor sociale pentru populatia roma.

Prin Acordul pentru Spatiul Economic European (SEE), trei dintre tarile AELS (Norvegia, Islanda si Liechtenstein) fac parte din piata interna europeana si contribuie la dezvoltarea sociala si economica prin intermediul granturilor SEE si norvegiene, de care beneficiaza 15 state membre din estul, centrul si sudul Uniunii Europene.

Norvegia este principalul stat donator, contribuind cu 97% din totalul finantarilor. Obiectivele majore ale granturilor SEE si norvegiene sunt reducerea disparitatilor sociale si economice in Spatiul Economic European, respectiv intarirea relatiilor dintre statele donatoare si cele beneficiare.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.