alboaie sinica foto2Alboaie Sinica este unul dintre tinerii antreprenori din Iasi ce s-au facut remarcati in ultimii ani. In interviul acordat site-ului Intreprinzatori.ro Alboaie Sinica ne-a vorbit despre conditia antreprenorului roman, modele de urmat in business, calea de la ideea la afacere, dar si despre noile proiecte la care lucreaza.

Intreprinzatori.ro: Ce inseamna pentru Alboaie Sinica antreprenoriatul in Romania?

Alboaie Sinica: Pentru mine antreprenoratul e un stil de viata si inseamna sa faci ceva care are sens pentru tine si mai ales pentru societatea din jur. Pentru Romania, lipsita in perioada comunismului de o cultura antreprenoriala si cu o cultura antreprenoriala marcata de coruptie, antreprenoriatul si managementul profesionist orientat spre binele comunitatii si a societatii in general reprezinta un sens pentru care merita sa-ti dedici viata. Banii si statutul social sunt importante dar succesul real vin din capacitatea de a ajuta la vindecarea problemelor si cresterea calitati vietii celor din jur. Managementul profesionist care este opusul traditionalului tip de manager „stapan” si duce spre mai putin spectaculosul dar mai eficientul „servant leadership” este o lectie cam greu de invatat in Romania. Odata cu succesul unui numar din ce in ce mai mare de antreprenori reali care au succes fara afaceri discutabile legal si etic se va crea o schimbare culturala reala si in Romania. A lucra „la patron” nu mai este perceput chiar ca acum 10 ani (mai ales in IT) dar antreprenorii nu sunt nici pe departe vazuti ca niste eroi care incearca sa construiasca o lume mai buna. Sigur ca toti antreprenorii sunt motivati pe langa sentimentele pozitive si de o combinatie mai complicata de egoism, frustrari, dorinta de statut social si putere, frustrari, obsesii cu banii etc dar daca societatea va invata sa recompenseze antreprenorii, managerii si politicienii sa fie agenti ce conlucreaza pentru o tranzitie spre o lume mai buna atunci poate chiar vor lua in serios acest rol.

Intreprinzatori.ro: Daca ati fi acum la inceput de drum, ce ati alege sa faceti?

A.S.: Am fost si voi romane un pasionat de calculatoare si de programare dar cred ca daca ar fi sa ma intorc cu 10-15 ani in urma si sa-mi dau un sfat, acela ar fi sa invat mai intai cum sa investesc in afaceri mai „plictisitoare” si nu neaparat legate de tehnologii noi, de inovatii tehnologice. Astfel de afaceri cu un grad de risc mai sunt in general mai sigure si poti invata mai repede lectiile cu pierderi mai mici. E clar ca nici la startup-ul pe care-l construim acum (secondglobe.com) nu-mi urmez foarte strict acest sfat dar pana la urma daca nu gresim inseamna ca nu am fost suficient de ambitiosi si ne-am autolimitat.

Intreprinzatori.ro: Poate sa se dezvolte antreprenorul in afara Bucurestiului sau exista o punte ca un cordon ombilical intre Capitala si orasele de provincie?

A.S.: Pentru afacerile care se fac cu statul sau cu alte afaceri mari, lucrurile reale se intampla la Bucuresti. Pentru outsourcing sau pentru alte afaceri cu orientare spre exterior orasele mici pot avea uneori un avantaj legat de forta de munca mai ieftina si mai accesibila, de o comunitate in care oamenii se cunosc poate mai bine dar si dezavantaje legate de finantare. Pentru antreprenorii din IT nici Bucurestiul nu este chiar atat de dezvoltat si de fapt ora exacta se da in Silicon Valley, Londra, Berlin, Chile mai curand.

Romania a fost si probabil va ramane un fel de margine a imperiului dar nu putem decat spera ca unele lucruri cu adevarat noi, perspective si abordari cu adevarat „disruptive” au uneori sanse mai mari sa porneasca de la periferie. Uneori problemele reale ale sistemului in care traim sunt mai acute la periferie si asta ma face cumva optimist ca putem si noi veni cu solutii bune. De asemenea daca concurenta e foarte mare (si la centru inevitabil e mai mare) incep sa aiba succes mai degraba cei care stiu sa-si vanda ideile foarte agresiv sau cei care stiu sa faca „show” si nu cei care au dreptate pe fond. Din fericire legile fizicii si ale oamenilor nu pot fi pacalite si solutiile reale la probleme reale sunt cele care castiga pe termen lung.

Intreprinzatori.ro: Ne puteti prezenta drumul de la Webfair Internet Marketing SRL la Axiologic SaaS?

A.S.: Am terminat facultatea si am inceput sa lucrez chiar la sfarsitul bulei „dot-com” care a dus la conturarea Internetului asa cum il stim astazi. Am fost promovat team leader si mai apoi director tehnic in doar cativa ani deoarece in piata nu existau foarte multi profesionisti cu experienta. A fost instructiv sa vad si alta perspectiva decat cea de programator. Spargerea bulei desi un pic traumatica petru ca firma germana Webfair s-a retras din Romania, a fost pentru mine benefica pentru ca dupa o perioada mai grea ca programator freelancer am avut norocul sa-mi fac o mica firma cu care am facut 5 ani outsourcing pentru o firma din UK si care mi-a permis sa incerc mai multe experimente antreprenoriale. Outsourcing-ul mi-a consumat destul de multa energie in aceasta perioada dar mi-am rafinat abilitatile ca manager si am creat pe cont propriu un prim produs vandut prin internet care a avut cateva sute de clienti reali. E mai greu decat pare din exterior sa faci un client prin internet sa scoata cardul si sa te plateasca pentru un soft dar satisfactia obtinuta merita tot efortul. Pentru prima data m-am simtit nu doar capabil sa rezolv probleme tehnice ci si competent sa rezolv probleme legate de marketing, de concurenta, de piata, de comportamentul si perceptia clientilor de user experience, de organizarea suportului si vanzarii, etc. Dupa acesti 5 ani au urmat o perioada de 6 ani in care am fost alternativ antreprenor pe cont propriu, manager de dezvoltare software intr-o firma americana sau 3 ani director tehnic in firme locale. Ca manager in firme mari am avut responsabilitatea de a contribui cu abilitatile mele tehnice si manageriale la succesul unor departamente ce aveau intre 20 si 40 de oameni. Pentru slefuirea meu ca antreprenor cred ca intelegerea dinamicii si vietii unei firme mari a fost foarte importanta chiar daca practicile dintr-o firma mare sunt mai degraba in contradictie cu nevoile unui startup. In aceasta perioada am inceput sa devin adept al conceptului de „servant leadership” care reprezinta din punctul meu de vedere esenta conceptului de „Agile” si o cale de maximizare a sanselor de succes atat in firmele mari cat si in firmele mici.

alboaie.sinica.foto1Intreprinzatori.ro: Care a fost momentul in care v-ati dat seama ca iti doresti sa devii antreprenor?

A.S.: Cred ca nevoia de a face ceva care are sens pentru mine vine din firea si educatia mea timpurie dar pe de alta parte cred ca educatia din scoala si influenta sociala nu m-au format ca antreprenor ci dimpotriva. Doar acum aproape 10 ani dupa ce am avut primii angajati am inceput sa inteleg ce inseamna sa fii antreprenor si sa cred ca fiecare din noi chiar si dintr-o pozitie de angajat trebuie sa se comporte ca si cum ar fi „patronul” activitatii pe care o face zi de zi.

Intreprinzatori.ro: Iasul, ca centru universitar, este considerat o pepiniera pentru cei care activeaza in IT. Absolventii isi pot gasi un job bine platit si pe masura lor sau trebuie sa urmeze drumul Occidentului?

A.S.: Multi dintre colegii mei au plecat din Iasi dupa facultate si atata timp cat nici unui nu a ajuns milionar inaintea mea inseamna ca decizia de a ramane in Iasi nu a fost gresita:) Dupa 2002, Iasul a trecut printr-o perioada grea dar eu am avut cumva noroc ca unul din colegii care deja plecase sa ma recomande sefului lui din UK si asa am avut un client care platea bine si a fost stabil multi ani. Pentru multi absolventi din IT, Iasul nu oferea nimic bun in acea perioada si au plecat. Cam de 6 ani lucrurile s-au tot schimbat spre bine si tinerii absolventi isi pot gasi joburi platite ba chiar stiu si programatori cu experienta care s-au intors in Iasi. Tentatia occidentului exista in continuare dar e mai redusa.

Intreprinzatori.ro: Aveti un model in antreprenoriat?

 A.S.: Modelele mele sunt ganditori si antreprenori mai putin mediatizati sau mai neconventionali care reusesc sa-i faca pe altii sa straluceasca fara a incerca sa-si preamareasca egoul. Apreciez si realizarile unor antreprenori precum Richard Branson fondatorul Virgin Group, Steve jobs fondator Apple, admir pe fondatorii Google, pe Jeff Bezos fondatorul Amazon si admir activitatea lui Bill Gates din ultimii ani (dar mai putin cultura Microsoft). Cand ne gandim la acesti eroi moderni ai antreprenoriatului nu trebuie sa uitam ca scopul nu scuza mijloacele si ca lucrurile sunt uneori incurcate in ce priveste unele din deciziile si strategiile lor. Pentru majoritatea dintre noi si pentru interesul nostru direct nu trebuie sa uitam ca scopul afacerilor, banilor si tehnologiilor noi este sa serveasca societatea nu sa o duca in excesele unor norocosi sau sa o faca vulnerabila la dictatura, sa duca la adancirea problemelor sociale sau sa duca la grave pierderi de libertate economica si politica asa cum pare ca se intampla in ultimii ani. Acesti eroi moderni trebuie sa-si foloseasca banii si influenta pentru a schimba societatea in bine altfel sunt doar niste trisori norocosi care nu merita sa fie considerati modele.

Prezentare secondglobe.com

As vrea sa vorbesc pe scurt despre startup-ul curent „secondglobe.com”.

Cum ar fi ca atunci cand avem nevoie de un serviciu, de un produs sau de un sfat, de o consiliere am intreba intr-un singur loc si specialistii, serviciile, sfaturile, oamenii de care avem nevoie sa ne consilieze, ne contacteaza ei pe noi?

Cum ar fi sa stim ce gandesc vizitatorii siteului nostru si a site-urilor concurente, ce cauta ei si cum ar fi sa putem lua legatura cu ei?

Secondglobe se concentreaza pe crearea si managementul canalelor de comunicare si informare care sa faca legatura intre cerere si oferta, intre specialisti si consumatori si intre oamenii cu interese si nevoi comune.

Secondglobe.com a pornit de la intuitia ca pe harta lumii s-ar putea adauga canale de informatii si de functionalitati pe care firmele si liderii de opinie le pun la dispozitie intr-un mod care sa aiba legatura cu pozitionarea geografica. Aceste canale de informatii au pe secondglobe doua manifestari: pe de o parte canale de prezentare ce functioneaza ca minisite-uri pozitionate pe harta secondglobe si pe care se instaleaza instrumente de prezentare si comunicare (prezentare, votare, birou online sub forma de chat text, audio, video, etc) si pe de alta parte canale cu mesaje intr-un mediu de comunicare ce seamana cu un chat dar in care publicul intra intr-un canal si adreseaza intrebari catre specialisti fara a-si expune identitatea si intrebarea catre tot Internetul asa cum s-ar intampla pe un forum sau chat. Functionalitatea canalelor cu mesaje va fi lansata public dupa 15 Noiembrie 2013. In acest moment exista doar canalele de prezentare si clienti care folosesc minisite-urile secondglobe.com daca nu au un site propriu sau daca au nevoie de un birou online unde pot avea loc sedinte online intre angajatii proprii sau cu clientii (psihologi, consilier in vanzare online, etc).

Suntem la inceput si dupa lansarea MVP-ului pentru canalele de informare in Noiembrie 2013 cautam atat colaborari pentru extindere cat si investitori. Moderarea canalelor locale cat si promovarea locala va necesita prezenta locala si de aceea ne gandim la un sistem de tip franciza locala prin care mici firme locale inchiriaza de la noi o zona de pe harta (oras, tara) si o promoveaza si gestioneaza.

Am lansat un nou produs pentru antreprenori. Descarca Ghidul Crowdfunding

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top