7 motive pentru a intra Reteaua Nationala a strategiei dunarene

Cateva sanse ar putea surade lumii afacerilor din Romania, mai ales acum, in noi conditii de recesiune daca Strategia UE a Regiunii Dunarea – SUERD ar fi pusa in aplicare prin programe co – finantate din surse europene si internationale:

1. Dupa succesul deja notabil al Strategiei de la Marea Baltica, toata atentia Europei si Asiei se focalizeaza asupra zonei noastre, iar intreg teritoriul Romaniei este eligibil spre finantare.

2. Depasind o perioada de ezitari, guvernele de land din Germania sunt febril motivate si deja implicate in transferul de tehnologie si know-how catre regiunile din Romania si zona sa transfrontaliera dinspre Republica Moldova, Bulgaria, fosta Iugoslavie si Bazinul Marii Negre, in special Turcia.

3. O mult mai mare flexibilitate legislativ – procedurala, inclusiv prin utilizarea parghiilor parteneriatelor public – private, este la indemana celor care vor si pot primi sprijin prin SUERD.

4. Cele mai inalte foruri si organizatii dunarene la nivel continental si din Romania, precum Academia Romana, si-au prezentat deja proiectele prioritare sau favorite, iar acum, dupa vizita Comisarului European pentru Devoltare Regionala,  se asteapta declansarea procedurilor tehnice din partea Comisiei Europene pentru studiile de fezabilitate.

5. La nivelul mediului de afaceri, dar si a multor autoritati locale, fost acumulata o anumita experienta cu alte finantari anterioare catre Romania, iar acum, mai ales din erorile de programare si implementare, specialistii din tara noastra pot fructifica in mod considerabil, spre a depasi birocratia excesiva si blocajele anterioare.

6. Rezultatele obtinute in proiectele de dezvoltare rurala de tip LEADER si de cooperare trans-frontaliera au intarit anumite parteneriate multi nationale, dand posibilitatea formarii rapide a unor consortii pragmatice mai solide si mai experimentate.

7. Atat declansarea recesiunii in Europa, cat si cresterea competitiei globale in regiune, mai ales cea referitoare la solutii energetice viabile, exercita o presiune financiara crescanda asupra noastra pentru a iesi din inertie, a aduce in joc si competentele multor romani din alte state UE si a le antrena pentru o depasire fluenta si chibzuita a starii de criza prelungita si de apatie cu privire la antrenarea fondurilor europene in spatiul romanesc.

Luand in calcul toate aceste premise, GRUPUL DE ACTIUNE “Dezvoltare integrata Dunare- Marea Neagra din cadrul Consiliului Consultativ SUERD, aflat in coordonarea Ministerului Afacerilor Externe,va cheama sa i va alaturati cat mai curand pentru punerea in comun a acestor atu-uri si formarea unei Retele Nationale de Promotori, Facilitatori si Experti care sa permita atingerea acestor scopuri.

Asadar, toti cei interesati sunt invitati sa consulte pagina www.HouseofEurope.ro si sa poata astfel sa ia parte la initiativa plasata sub egida Catedrei Internationale Onorifice SUERD si la prima sesiune de antrenare si lobby, ce se va desfasura in 27 – 28 septembrie, in salile Palatului Parlamentului, incepand cu cu ziua de joi 27 septembrie orele 12.00 !

Va dorim, asa cum ne dorim noua insine, succes in noua operatiune de anvergura pe care o declansam !

Sever AVRAM

Coordonator Proiect

Sever Avram

Sever Avram

Sever AVRAM - coordonator general - Platforma de Actiune si Interventie Rapida a Societatii Civile in favoarea stimularii absorbtiei Fondurilor Europene "EU-RO Clearing Funds". A lucrat ca si consilier de afaceri publice pentru Comisia Europeana in Romania si a contribuit la elaborarea capitolului de politici sociale si dezvoltarea resurselor umane din cadrul Planului national de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana. Incepand cu anul 1996,  a activat ca si consultant si/sau trainer in domeniul institutiilor si fondurilor UE, al comunicarii, relatiilor publice si lobby-ului in cadrul a numeroase proiecte europene finantate direct de Comisia Europeana de la Bruxelles,  Departamentul de Stat al SUA, Open Society Institute, precum si de mari finantatori privati internationali sau autohtoni. In urma unui proiect PHARE pe care l-a coordonat, incepand cu anul 2004, se ocupa de organizarea sub egida Platformei CEFTAC (www.ceftac.ro) a “Zilei Europene a Concurentei si Competitivitatii in Romania” si a altor evenimente pentru mediul de afaceri. Din anul 2006, a avut initiative speciale legate de absorbtia fondurilor UE, incepand cu saloanele regionale si scolile de vara de la Constantza si Baile Sovata pana la cele doua editii deja desfasurate  ale Forumului Civic si de Afaceri pentru stimularea absorbtiei fondurilor UE (Bucuresti, in 2007 si 2008). Coordoneaza activitatea de consultanta pe proiecte a CPS (Consortiul Parteneritului Strategic) si a Atelierului Interactiv de Idei, Proiecte si Investitii Inovative (www.StructuralFunds.ro).  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top