Cum rateaza Romania banii de la UE. Solutiile si acuzele beneficiarilor POSDRU

bani-bani-300x1801.jpg

Beneficiarii finantarilor europene prin programul POSDRU, blocat de cateva luni si sub amenintarea unei suspendari totale, au adresat o scrisoarea deschisa autoritatilor de la Bucuresti, prin intermediul Adevarul Europa, prin care arata ca deficiente de sistem grave nu permit nici gasirea unor solutii eficiente.

Adevarul Europa a publicat opiniile mai multor experti, consultanti si manageri de proiecte, a atras atentia ca exista solutii in randul beneficiarilor si ca acestia au incercat dialogul cu autoritatile centrale si de management. Multi beneficiari au precizat insa ca sigurele raspusuri rapide au venit din partea Ministerului Afacerilor Europene doar ca solutiile sunt in alta parte, in Guvern.

Fost comisar European, actualul ministru pentru Afaceri Europene Leonard Orban, a facut toate diligentele pentru a obtine aminarea suspendarii platilor pe POSDRU, amenintare care exista de la inceputul anului. Deficientele de sistem nu au putut fi insa corectate in timp util. Mandatul lui Orban se va incheia insa in actualul Guvern el fiind propus pentru preluarea unui post la Curtea Europeana de Conturi. Audierea sa in Parlamentul European este programata la sfarsitul acestei luni. Tot pana atunci soarta platilor pe toate programele operationale prin care Romania acceseaza finantari nerambursabile din bugetul UE va fi decisa. Exista mari temeri ca, in afara suspendarilor aplicate déjà, intregul sistem ar putea fi blocat.

Ce spun beneficiarii. Solutiile managerilor de proiecte

Incercarea autoritatilor statului de a transfera catre beneficiari responsabilitatea greselilor pe care le-a facut Romania in implementarea proiectelor POSDRU, desi majoritatea sunt greseli de sistem, dovedesc ca statul roman nu a fost pregatit nici legislativ si nici procedural pentru faza de implementare, se arata intr-o scrisoare a managerilor de proiect Marie Jeanne Iordache, administrator Eurotrading Solution si Simona Maria Cojocarescu administrator S.C. Interlog com la care au susbscris alti 24 de beneficiari.

In urma cu trei zile, dupa apeluri disperate ale beneficiarilor de proiecte si consultantilor, Ministerul Muncii a venit cu cateva precizari. Practic, autoritatile care gestioneaza POSDRU in Romania au declarat ca accepta concluziile Comisiei de Audit inclusive corectia financiara care ne va fi aplicata asupra cheltuielilor proiectelor care deja au fost platite, rambursate, pana in present. Corectia este de 25%. Intrebat de jurnalisti, ministul Maria Campeanu a precizat ca procentul de 25% se refera la sumele care déjà au fost incasate. “As vrea sa intelegeti ca acest lucru nu va ramane in sarcina bugetului, de a plati sau de a acoperi aceste sume. Noi vom verifica toate proiectele din urma si vom recupera acesti bani de la beneficiari, pentru ca este clar ca ele au fost oprite in urma unor neregularitati.” [Declaratii de presa sustinute de ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Mariana Campeanu, la finalul sedintei de Guvern – 5 septembrie 2012]

Putem oare spera ca Autoritatea de Management a programului din cadrul Ministerului condus de d-na Campeanu va cauta pe cei responsabili de neregularitati si va recupera de la ei? Sau va aplica corectia de 25% tuturor proiectelor, pentru ca e mai simplu asa?“, intreaba managerii de proiect

Beneficiarii din alte programe operationale primesc ajutor de la buget, POSDRU nu

In conditiile in care exista mai multe programe operationale suspendate sau in faza de presuspendare, Romania ar trebui, conform intelegerilor agreate cu Comisia Europeana sa sustina plata rambursarilor din resurse proprii, adica de la bugetul de stat, arata beneficiarii POSDRU.

Din pacate, intelegerea este respectata doar pentru POR (n.n Programul Operational Regional), unde exista o strategie: “Ministerul Finantelor Publice va aloca 8,1 milioane lei, din privatizari, pentru efectuarea unor plati la proiecte finantate prin Programul Operational Regional, operatiunea fiind aprobata de guvern, a anuntat recent Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT)“, arata beneficiarii.

Banii vor fi folositi pentru rambursarea cheltuielilor eligibile, exclusiv prefinantarile, aferente lunilor iulie, august si septembrie, dupa cum urmeaza: 205.000 mii de lei pentru luna iulie, 295.000 mii de lei pentru luna august si 310.000 mii de lei pentru luna septembrie”, mai precizeza MDRT

Potrivit informatiilor beneficiarilor, in luna august si urmare a deciziilor din sedinta de guvern de saptamana trecuta, doar POR a primit bani de la Ministerul de Finante.

Beneficiarii POSDRU reclama inclusiv discriminarea privind rambursarea TVA dar si lipsa de transperanta a a Autoritatii de Management POSDRU in realizarea platilor.

Pana la sfarsitul lunii iulie 2012 pe www.fseromania.ro a existat Registrul unic al cererilor de rambursare, de restituire TVA si al prefinantarilor pentru proiectele finantate din POSDRU 2007-2013. Documentul era actualizat aproape zilnic, erau trecute datele cererilor de rambursare intrate in OI-uri (n.n. organismele intermediare) sau Autoritatea de Management POSDRU, data la care s-a efectuat plata, etc. Registrul era o dovada a deschiderii spre transparenta si informare. De la sfarsitul lunii iulie acest registru a disparut, la telefoane help desk-ul raspunde foarte greu sau de cele mai multe ori nu raspunde. Traim cu senzatia ca suntem abandonati, singurul mod de comunicare din partea institutiilor statului fiind cand suntem certati sau ni se mai transmite o instructiune.

Manageri implicati in proiecte cu parteneri cu renume pe piata din Romania, au aratat ca exista demersuri inclusiv din partea unor investitori cheie in economia nationala.

Sursa: Adevarul

5 thoughts on “Cum rateaza Romania banii de la UE. Solutiile si acuzele beneficiarilor POSDRU”

 1. Maria spune:

  Dle Balici v-am citit punctul de vedere, cred ca traiti in trecut si uitati ca intrarea in UE a fost optiunea majoritatii din aceasta tara. Stiti cum facem?
  Tara ramane in UE si in NATO pentru ca asa vrea majoritatea din Romania, iar Dvs. Puteti pleca in CSI linistit. Nu o sa va simtim lipsa!
  In ceea ce priveste cifrele vehiculate va sfatuiesc sa va puneti la curent. Chiar daca traiti in trecut, nu e cazul sa denaturati adevarul.
  Si inca un lucru. In ce nu va pricepeti, adica in formare profesionala, nu va bagati. Va atentionez politicos ca daca mai insultati pe cei 2500 de beneficiari despre a caror munca nu aveti habar, ne vom rezerva dreptul sa va dam in judecata. Cum va gasim? Intrebati in CSI, se poate chiar ascuns in comunicarea de pe Internet.
  Nu,ai bine.

  1. simona spune:

   iti multumesc Maria, prea s-a terfelit de tot formarea profesionala in ultimele luni.
   Te astept sa-mi scrii pe [email protected] daca esti beneficiar

 2. simona spune:

  Sunt una din pesoanele citate in articol si imi asum ce am comunicat ziarului. As dori sa-i rugam pe cei care nu stiu nimic despre POSDRU sa nu mai posteze aiurea, noi beneficiarii nu ne dam cu parerea despre domenii pe care nu le cunoastem. Din ce stiu eu, ANOFM nu mai face cursuri pentru somer, nu mai sunt bani, somerii nu au bani sa plateasca cusuri, imaginea formarii profesionale continue e la pamant, am vazut posturi diverse care spuneau ca e numai pierdere de vreme sa mai inveti, mai bine inveti. Oare ne place sa ramanem tot la muncile de jos in Europa? Va place scara valorilor din societatea noastra? Va place ca artisti ca Cristi Minculescu se retrage fiindca nu mai suporta degradarea umana din societatea noastra?
  Pana acuma s-a muncit in resurse umane: muncitorii nostri se mandresc cu diplomele obtinute la cursuri organizate de furnizori privati si isi gasesc locuri de munca cu ajutorul lor, protectia muncii obliga societatile sa angajeze in procent mare calificati, in orice domeniu se cer competente IT si exemplele ar putea continua.
  Vreau sa atrag atentia celor care vor sa asculte ca majoritatea furnizorilor de formare profesionala cu experienta au proiecte POSDRU. daca acestia dispar atunci formare profesionala a adultilor chiar are o problema in Romania si in anii uramatori ne vom mandri cu exprimari ca cea a D-lu Balici care posteaza cu ravna despre un subiect de care habar n-are.

 3. balici mihai spune:

  D-nul de mai sus vad ca spune ca intra in tara 3.,5 miliarde de euro de la UE , teoretic si virtual da
  Dar uita sa spuna ca Romania plateste 2 miliarde de euro pe an la bugetul UE , deci 14 miliarde de euro in cei 7 ani , bani dati gratuit la UE , pentru care plateste alte sute de milioane dobanda anuala
  Uitati sa spuneti ca cei 3,5 miliarde de euro , de fapt Romania ii plateste din trezorerie si nu-i mai poate lua din rambursari din cauza coruptiei generalizatte (spaga 25-30% la nivele superioare ,salarii de 50.000 leri/luna , prestari de servicii fictive pentru care se platesc sute de mii de euro , asa zisele companii partenere au adus coruptia generalizata din tarile lor , Spania, Italia ,etc etc)
  Deci paguba statului este de doua ori si mai bine dispar cele 2500 de firme capuse , care sug sangele poporului roman
  De ce credeti ca s-a vandut Galatiul , pentru ca in jurul lui misunau firmele capuse ,care falimentau combinastul ,statul platea in continuu ca intr-un sac fara fund, asa ca mai bine fara el ,ca era o gaura neagra a tarii , asa este si cu POSDRU
  Romania cheltuie cu UE in cei 7 ani peste 35 de miliarde de euro , primeste alocare de 25 de miliarde din care 4-5 miliarde de euro la POSDRU si efectiv i se ramburseaza 10 miliarde de euro
  Deci paguba Romaniei este de peste 25 de miliarde ,in contextul in care tara se imprumuta anual cu 20 de miliarde sa isi plateasca salariile , pensiile si medicamentele
  Romania trebuie sa iasa urgent din aceste structuri mafiote UE,NATOcare au adus coruptia generalizata in Romania ,care au distrus tara, au adus-o in faliment si trebuie sa se alieze cu Rusia d-lui Putin si sa ne integram in CSI
  Capitalismul este in putrefactie ,este o societate retrograda ,inumana , distruge gandirea omului normal si trebuie distrus cu orice pret prin revolutie cum a spus Lenin si Stalin

 4. Stimati Domni,
  Nu vreau sa dau sfaturi Guvernului, mai ales ca e de stanga, dar din 3.500 Milioane de Euro, din POSDRU, platile fiind in mare parte pentru plata salariilor, Guvernul isi taie craca sociala de sub picioare: are la dispozitie, fara sa imprumute, 1.500 de Milioane de Euro numai din platile catre stat, fara a mai apela la imprumuturi. Nu suntem noi de vina, parteneri si beneficiari onorabili din proiecte pentru scaparile Guvernului, deci propunem sa nu ni se puna in carca penalizarile. Noi am finantat cu peste 1.300 mii de RON, pana in acest moment, Am adus parteneri straini, am implicat multinationale de marca, am realizat cursuri cu valoare adaugata (cuantificata in sute de mii de euro reduceri de costuri pentru beneficiarii finali).
  Nu ne faceti sa regretam ca am intrat in proiecte. Nu faceti sa ne crape obrazul (caci suntem ciumati in ochii hotelierilor, carora le cerem pasuiri).
  NU NE RUINATI PRIN BLOCAREA CONTURILOR, caci nu putem aplica principiul crestinesc: sa intoarcem si celalalt obraz dupa palmele pe care le-am luat: penalitati, blocari, executari, … Ce mai urmeaza ? Falimentul firmelor si organizatiilor, falimentul ideii de a mai dori sa lucram pentru aceasta tara, falimentul total al credibilitatii firmelor in capacitatea manageriala a Guvernului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.