75.000 persoane vor beneficia de un program de prevenire si tratament al tuberculozei, finantat din fonduri europene

Doctor-re.jpg

75.000 persoane vulnerabile vor beneficia de programe de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic si tratament precoce al tuberculozei, printr-un proiect al carui contract de finantare a fost semnat de ministrul Rovana Plumb.

Propus de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, din Bucuresti, proiectul propune formarea a 560 specialisti pentru aplicarea unor metode rapide de diagnostic, imbunatatirea ratei de diagnostic a cazurilor de tuberculoza sensibila, incurajarea tratamentului medical si de suport al cazurilor de tuberculoza.

Prin interventii de depistare precoce si active in randul grupurilor vulnerabile, simultan cu practicile imbunatatite de control al infectiei din unitatile sanitare si din laboratoare, se vor depista cazurile mai devreme si va fi prevenita, in acest fel, transmiterea continua a tuberculozei, inclusiv tuberculoza latenta.

Sunt increzatoare ca fondurile europene alocate vor duce la scaderea incidentei tuberculozei in Romania, ca vor fi identificate in timp util cat mai multe cazuri si vor fi tratati cei afectati. Astfel de proiecte contribuie la o mai buna stare de sanatate a romanilor si ma bucur ca fondurile europene pot contribui la indeplinirea unui astfel de obiectiv, a declarat doamna Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.

Acest program completeaza proiectul pe care Ministerul Sanatatii il dezvolta, tot pentru combaterea tuberculozei, cu sprijinul fondurilor norvegiene si care presupune testarea altor 15.000 persoane si asigura tratament si suport social pentru 600 bolnavi, a declarat, la randul sau, doamna Sorina Pintea, ministrul Sanatatii.

Proiectul „Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic si tratament” are o valoare totala de 68.369.935,23 lei si este finantat din Fondul Social European, prin Programul Operational Capital Uman 2014-2020 (POCU), Axa prioritara 4. Incluziunea sociala si combaterea saraciei.

Programul face parte din campania nationala de screening, finantata din fonduri europene, propusa de Guvernul Romaniei, la preluarea mandatului. in cadrul acestei campanii, aprox. 5 milioane persoane, adulti si copii, vor beneficia de servicii de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament pentru principalele patologii.

In continuarea demersului de combatere a inegalitaţilor curente privind sanatatea, care pot constitui factori agravanţi ai saraciei, Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management POCU, va deschide in perioada urmatoare apeluri de proiecte in valoare totala de 167.014.231,76 euro.

Sursa: fonduri-ue.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

scroll to top